fbpx

ΣΥΡΙΖΑ: “Πρώτη φορά” σοβαρή αντιπολίτευση – Κίνηση ματ στη διαπλοκή

0 101

Η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα, αλλά και για τις “στημένες” δημοσκοπήσεις ίσως αποτελεί την πιο εύστοχη αντιπολιτευτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το timing και το περιεχόμενο της, στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, καθώς έθιξε τον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος στη χώρα, που δεν είναι άλλο από τη “νέα διαπλοκή” που στήνεται με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σ. Κούρτς επειδή έδωσε 1 εκατομμύριο ευρώ κρατικό χρήμα σε “στημένες” δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τον τρόπο που οι δημοσκοπικές εταιρείες εν Ελλάδι αποτυπώνουν την πολιτική συγκυρία διαπλεκόμενες με την εξουσία, και επιχειρώντας να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις σε κόμματα όπως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ενόψει εσωκομματικών, με βάση και τις καταγγελίες της Χαρ. Τρικούπη, αποτέλεσαν την αφορμή για το κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευση, προκειμένου να προχωρήσει με άκρα μυστικότητα στην κίνηση αυτή.

Αξιοποιώντας τις νέες διατάξεις του αναθεωρημένου Συντάγματος που δίνουν την δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συσπειρώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ομολογουμένως θίγονται από τα ευρήματα των δημοσκόπων έχοντας ουκ ολίγες ενστάσεις, εναντίον της κυβέρνησης. Και η αποτελεσματικότητα της κίνησης ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε από την αμηχανία αν όχι τον πανικό του Μαξίμου που αντί να σπεύσει να στηρίξει αναφανδόν την πρόταση κρύφτηκε πίσω από το Σύνταγμα, προκαλώντας επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει τις 120 ψήφους που απαιτούνται και τονίζοντας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι “θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι “στημένες” ή απηχούν την πραγματικότητα”.

Οι ψήφοι βρέθηκαν και πλέον το μπαλάκι είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής που καλούνται να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της Επιτροπής, η οποία θα κληθεί να αναζητήσει πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο ουσιαστικα΄των δημοσκοπήσεων και του ζεστού δημοσίου χρήματος στα ΜΜΕ στο όνομα δήθεν της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 68 παρ. 2 του Συντάγματος, η κατάθεση αιτήματος συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών (έχει ήδη υπογράψει σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που διαθετει 86 βουλευτές). Για να εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής τη συγκρότηση της Επιτροπής θα πρέπει να έχει τη θετική ψήφο των 2/5 του συνόλου των παρόντων βουλευτών. Δηλαδή 120 στην περίπτωση που παρίστανται και οι 300, οι οποίοι έχουν ήδη βρεθεί αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τελικά στηρίζουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολιτική της απομόνωση είναι να ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή να ασχοληθεί και με την περίοδο των κυβερνήσεων Τσίπρα, κάτι που πρότεινε ήδη η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου, δηλαδή… ο Ανδρέας Λοβέρδος! Και ο νοών νοείτω…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More