fbpx

Τα 15 εκατ. και η κυριαρχία Θεοδωρόπουλου: Τα σχέδια του Mr. Chipita για Νίκας, ΜΕΒΓΑΛ

0 221

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελούν οι κινήσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο χώρο των τροφίμων. Πνεύμα αεικίνητο, ο γνωστός επιχειρηματίας επιδίδεται σε ένα διερευνητικό ράλι με στόχο την εξαγορά επιχειρήσεων τροφίμων.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο δημιουργός της Chipita επιθυμεί διακαώς να φτιάξει έναν όμιλο τροφίμων με διεθνή εμβέλεια, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν στο μακρινό 2005, όταν είχε συμπράξει με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο εγχείρημα της Vivartia, συνενώνοντας τότε τις δυνάμεις της Δέλτα με την Chipita, προκαλώντας σεισμό στην ελληνική αγορά και δημιουργώντας έναν όμιλο με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, ικανό να ανταγωνισθεί τους μεγάλους ομίλους τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος τράβηξε τον δικό του, αυτόνομο δρόμο και σήμερα έχοντας ως προίκα την μεγάλη του ρευστότητα αλλά και την επιτυχημένη συνεργασία του με τον όμιλο Olayan, που παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις, προσδοκά να κάνει πράξη το νέο όραμα του.

Οι επισκέψεις και οι επικοινωνίες με επιχειρηματίες και funds είναι στην ημερήσια διάταξη του κ. Θεοδωρόπουλου, καθώς μετά την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης από την Olayan στον ίδιο και την εταιρία που διατηρεί στο νησί της Αφροδίτης ποσοστού πάνω από το 90% της συμμετοχής τους στην Chipita Foods ανοίγει διάπλατα ό δρόμος για την επέκταση των επιχειρηματικών του σχεδίων.

Στην Chipita Foods συμπεριλαμβάνονται η κοινοπραξία στην Ινδία με την Britannia και η Νίκας, στις οποίες ο κ. Θεοδωρόπουλοςέχει πλέον τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Η συμφωνία που υπογράφηκε την πρώτη εργάσιμη του χρόνου δεν αποτελεί ένα διαζύγιο μεταξύ του επιχειρηματία και του ομίλου Olayan όπως κάποιος θα έσπευδε να συμπεράνει. Ο όμιλος απέκτησε το δικαίωμα του call option στη Νίκας για ποσοστό 19%, δικαίωμα που μπορεί να το ασκήσει από το καλοκαίρι του2023 και για μια ολόκληρη πενταετία. Η εξέλιξη αυτή, δείχνει πως οι δεσμοί Θεοδωρόπουλου με τον όμιλο καλά κρατούν και ενδεχομένως να συνεργαστούν στο μέλλον σε ένα νέο μεγάλο project.

Η Νίκας «κλέβει» τη παράσταση 

Εκτός όμως από τις επαφές και τις διεργασίες για την εξαγορά εταιριών τροφίμων, η ανάπτυξη της Νίκας είναι πρώτο μέλημα για τον μεγαλοεπιχειρηματία, που προχώρησε πρόσφατα έναντι τιμήματος 15 εκατ. ευρώ, στην απόκτηση του εργοστασίου στον Άγιο Στέφανο.

Οι εγκαταστάσεις της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας είχαν περιέλθει στα χέρια τριών τραπεζών για διαγραφές οφειλών προς τα τραπεζικά ιδρύματα, ύψους 17 εκατ. ευρώ, όταν η Chipita και ο Θεοδωρόπουλος εξαγόρασαν την αλλαντοβιομηχανία.

Πλούσιο όμως είναι το παλμαρέ των δραστηριοτήτων Θεοδωρόπουλου που εκτός από την Νίκας και την Chipita έχει βάλει το πόδι του και στην ΜΕΒΓΑΛ, συνεργαζόμενος με τις αδελφές Χατζάκου (με την Μαίρη Χατζάκου να έχει τον πρώτο λόγο ως αντιπρόεδρος και CEO) αποκτώντας από κοινού το 43% των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας το οποίο και κατείχε, μέσω της Δέλτα, το fund που ελέγχει τον όμιλο Vivartia Συμμετοχών.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More