Τα κρυπτονομίσματα και το άδειασμα του Κοντόπουλου
«Άδειασε» τον κ. Κοντόπουλο της ΕΧΑΕ , ο οποίος καλλιεργούσε συστημικά υψηλές προσδοκίες προς τους φίλους του δημοσιογράφους , ότι η κυβέρνηση θα δημιουργούσε μέτρα (φορολογικά και θεσμικά) με τα οποία θα ενίσχυε την παρουσία των ιδιωτών στο χρηματιστήριο.
Στα περίπου 2,5 χρόνια που έχει παρουσία ο κ. Κοντόπουλος στο χρηματιστήριο είχαμε ακούσει για ‘αποταμιευτικούς λογαριασμούς’ , για φορολογικά κίνητρα επένδυσης σε μετοχές, για φορολογικά κίνητρα διακράτησης αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα μέτρα που μάλλον είτε δεν προτάθηκαν στα αρμόδια υπουργεία είτε απορρίφθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Κανένα απ’ αυτά τα μαξιμαλιστικά μέτρα δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.
Επί της ουσίας , το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που παρουσίασε ο κ. Χατζιδάκης, ήρθε να ρυθμίσει το θέμα των κρυπτονομισμάτων που ήταν εντελώς αρύθμιστο και να διορθώσει το θέμα της ελεύθερης διασποράς μετοχών (free float) που είχε εισάγει ο κ. Κοντόπουλος και είχε δημιουργήσει πολλές ανησυχίες στις εισηγμένες. Πλέον οι εισηγμένες εάν δεν θέλουν να αυξήσουν το free float , δεν θα φεύγουν από την αγορά (όπως ήθελε ο κ. Κοντόπουλος) αλλά θα μετατάσσονται στην ΕΝ.Α.
Αυτό λοιπόν ήταν το δεύτερο άδειασμα του κ. Κοντόπουλου , ο οποίος αν και γνώριζε το πρόβλημα και ότι θα μπορούσε να το ρυθμίσει με μία εγκύκλιο στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χ.Α, δεν το έκανε με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν οι επιχειρήσεις στον πολιτικό του προιστάμενο.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που μας μιλούσε τόσο καιρό, ούτε «αποταμιευτικοί λογαριασμοί» συζητήθηκαν καθώς αντέδρασε το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο εντάσσεται το ΤΕΚΑ , αλλά υπήρχαν αντιδράσεις και από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές που είχαν τα δικά τους προιόντα για την συνταξιοδοτική αποταμίευση. Άρα , ‘άνθρακες ο θησαυρός’. Σε ότι αφορά τα φορολογικά κίνητρα αγοράς και πώλησης μετοχών, το Υπουργείο Οικονομικών κάθισε και μέτρησε πόσο θα στοίχιζε εάν μείωνε τα έσοδα από τις συναλλαγές και είδε ότι ουσιαστικά δεν άξιζε στην παρούσα φάση να κάνει τις μειώσεις. Ενδεχομένως εάν και όταν αναβαθμιστεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, το Υπουργείο Οικονομικών να επανέλθει με νέα ρύθμιση.