Τα Public δίνουν «φιλί ζωής» και εξαγοράζουν την Μedia Markt στην Ελλάδα

0 7

Είναι θέμα ημερών να οριστικοποιηθεί ένα άλλο μεγάλο deal στο λιανεμπόριο. Η εταιρία Public του Ομίλου Οlympia έρχεται να δώσει “φιλί ζωής “και να εξαγοράσει το δίκτυο της αλυσίδας Μedia Markt που εδώ και χρόνια συνέχιζε να έχει ζημιογόνες χρήσεις που φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η fmvoice. gr με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για τις αστοχίες και τα μεγάλα λάθη στο management της εταιρίας. Eπίσης, είχαμε αποκαλύψει και τις πολλαπλές εικονικές… προσφορές της αλυσίδας.

Στην Ελλάδα η Γερμανική Μedia Markt βρίσκεται από το 2005, διαθέτει 12 φυσικά καταστήματα σε στρατηγικά σημεία της χώρας, καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα. Λειτουργούσε την αλυσίδα Saturn μέχρι και το 2011, οπότε και έκλεισε. Μόνο στη χρήση 2016/2017 εμφάνισε πωλήσεις ύψους 187 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 2,86 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά.

Στην Ευρώπη η Media Markt είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. O τζίρος της ανέρχεται στα 22,2 δισ. ευρώ, με 704 εκατ. ευρώ EBITDA και 14,5 εκατομμύρια πιστούς πελάτες.

Ανησυχία για τους εργαζόμενους

Για το θέμα o Σύλλογοs Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ»με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητεί την παρέμβασή της για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Media Markt. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «σήμερα η εταιρεία έχει περιορίσει τον αριθμό των καταστημάτων της σε 12 και μάλιστα σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές (Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει, γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες μας περί επιχειρηματικής «κινητικότητας» τέτοιου τύπου».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «κανένας δεν φαίνεται να έχει πληροφόρηση γύρω από την πιθανή συμφωνία, ούτε βεβαίως υπήρξε επίσημη διαβούλευση όπως ο νόμος ορίζει σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των εργαζομένων και όλες αυτές οι ενέργειες πιθανόν να υποκρύπτουν κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων περί μεταβίβασης επιχείρησης. Δια της τακτικής δηλαδή που ενδεχομένως ακολουθείται και εν ελλείψει κάθε, έστω και στοιχειώδους, ενημέρωσής των εργαζομένων περί της μεταβιβάσεως που μάλλον έχει συντελεστεί ή και της οριστικής μεταβίβασης που επίκειται να συντελεστεί, διαφαίνεται ότι πιθανόν επιχειρείται αποφυγή εφαρμογής των προστατευτικών -σε περίπτωση μεταβίβασης- διατάξεων της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

«Δεδομένης δε της σοβαρότητας της κατάστασης ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή της Υπουργού Εργασίας, ώστε να διακριβωθεί μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού η πληροφορία και να προστατευτούν – διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων – μελών μας.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες οφείλουν να απαντήσουν άμεσα για το τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους και τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους», καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More