fbpx

ΤΑΙΠΕΔ: Σε Ισραηλινούς το «Ξενία Κύθνος» και οι ιαματικές πηγές με 3 εκατ. ευρώ

0 320

Για 99 χρόνια και με τίμημα τριών εκατομμυρίων ευρώ πέρασαν στην εταιρεία Xenia Kythnos η αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση εντός οικοπέδου συνολικής εκτάσεως 7.018 τ.μ.

Στα Λουτρά Κύθνου πραγματοποιήθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου η τελετή παράδοσης του ξενοδοχείου «Ξενίας Κύθνος» και των εγκαταστάσεων χρήσης των ιαματικών πηγών «Κάκκαβος» και «Άγιοι Ανάργυροι», στην πλειοδότρια εταιρεία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στην τελετή η οποία και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κύθνου, έδωσαν το παρών ο Υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και Μυκόνου Δωρόθεος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέλης, η Ναταλία Θεοδούλου Public Reforms Advisor, εκπρόσωπος του Υπερταμείου, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός και οι επενδυτές Avraham και Michal Ravid.

Το συγκεκριμένο ακίνητο κουβαλά στις «αποσκευές» του μια σημαντική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, με την κατασκευή του να χρονολογείται την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, με την υπογραφή του γνωστού δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν, ενός εκ των δυο αδελφών αρχιτεκτόνων που έφτιαξαν επι της οδού Πανεπιστημίου το γνωστό αριστούργημα, την περίφημη τριλογία.

Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν την περίοδο του 1871-1891 από τον Τσίλερ και δικαίως έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα ιστορικά μνημεία, δείγματα ιδιαιτέρως αξιόλογης αρχιτεκτονικής αισθητικής. Τόσο η αξιοποίηση της ξενοδοχειακής μονάδας, όσο και των ιαματικών πηγών αποτελούν σίγουρα μια εμβληματική επένδυση για το νησί που θα έχει να αποφέρει πολλά οφέλη στην τοπική οικονομία. Μετά από 20 ολόκληρα έτη αναμένεται να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει η ξενοδοχειακή μονάδα και να αναβαθμιστούν οι ιστορικές εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών.

Στην τελετή παράδοσης τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι: «Η επένδυση θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την Κύθνο, θα ενισχύσει την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα του νησιού, θα τονώσει τον τουρισμό, ειδικά τον ιαματικό τουρισμό, θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η επένδυση αυτή, αλλά και πλήθος άλλων που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, καταδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων, πάντα με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, επεσήμανε πως: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το «Ξενία Κύθνου», καθώς σφραγίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημόσιου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ με τη συνεργασία της ΕΤΑΔ και την παράδοση του ακινήτου στο νέο του ιδιοκτήτη. Μετά από τρεις διαγωνισμούς, το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια του ισραηλινού επιχειρηματία κ. Avraham Ravid έναντι του ποσού των 2.862.510 ευρώ. Πρόκειται για μια εμβληματική επένδυση που θα δώσει νέα πνοή στην Κύθνο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ευκαιρίες στους κατοίκους για την τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού. Παράλληλα, η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των δύο ιαματικών πηγών, αναμένεται να ενισχύσει τον ιαματικό τουρισμό στο νησί, καθιστώντας το ως προορισμό για όλους τους μήνες τους χρόνου».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, με την σειρά της δήλωσε ότι: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα, εδώ, σε ένα εμβληματικό για την Κύθνο χώρο, ατενίζουμε την επόμενη ημέρα των ιαματικών λουτρών. Και επιτρέψτε μου να προσθέσω και συνολικά του τοπικού τουριστικού δυναμικού. Αξιοποιούμε ένα σημαντικό πόρο εθνικού πλούτου και ευημερίας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η περιοχή και ολόκληρη η Κύθνος αναβαθμίζονται ποιοτικά, ενώ η τουριστική περίοδος αποκτά προοπτική διεύρυνσης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε πως: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί της Κύθνου και το ΤΑΙΠΕΔ. Η αξιοποίηση του «Ξενία Κύθνου» και των ιαματικών πηγών θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς θα αναβαθμίσει τις τουριστικές προοπτικές του νησιού με την επαναλειτουργία ενός ιστορικού ξενοδοχείου και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα συμβάλλει, επίσης, στην καθιέρωση της Κύθνου ως προορισμού ιαματικού τουρισμού, με την προσέλκυση επισκεπτών όλους τους μήνες του έτους και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η επένδυση είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: είναι το πρώτο ακίνητο με ιαματικές πηγές στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ που αξιοποιείται. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΤΑΔ για την πολύτιμη συνεργασία της στην υλοποίηση του έργου, τον επενδυτή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον Δήμο Κύθνου για την ευγενική του φιλοξενία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, επεσήμανε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το θετικό επιστέγασμα μιας μακράς και συλλογικής προσπάθειας για την αξιοποίηση ενός σπουδαίου ιστορικού ακινήτου, που για δεκαετίες ολόκληρες έμενε αναξιοποίητο. Μέσα από τις φιλόδοξες επενδύσεις που πλέον δρομολογούνται, θα δοθεί νέα τουριστική και οικονομική ώθηση στο νησί της Κύθνου και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί το επενδυτικό τουριστικό προϊόν της χώρας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα εμπλουτισμένο προϊόν εναλλακτικού τουρισμού, με υπηρεσίες υγείας και ευεξίας. Ως ΕΤΑΔ συνεργαστήκαμε στενά και αποτελεσματικά με το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά στο κομμάτι της παραχώρησης των ιαματικών πόρων και για άλλη μια φορά, όπως με τη Μαρίνα Αλίμου, αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση με ευελιξία και αξιοπιστία να προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις για τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου».

Το δίδυμο Michal και Avraham Ravid επισήμανε: «Το Genesis of The Royal Baths of Kythnos είναι ένα όραμα δημιουργίας ενός κέντρου αναζωογόνησης, υγείας και χαλάρωσης με πολυτελείς βίλες, σουίτες, ανοιχτό δημόσιο πάρκο και ίσως μια μέρα, με μια μεγάλη μαρίνα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Λουτρών. Το Genesis είναι ένα project άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο σε πολλές άλλες νέες και καινοτόμες επενδύσεις στο νησί της Κύθνου. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του Δήμου, των τοπικών αρχών, την υποστήριξη πολιτικών με όραμα και διάθεση να βοηθήσουν στην προώθηση της οικονομίας της Κύθνου, αλλά κυρίως με την στήριξη των κατοίκων του νησιού, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, να αναπτύξουμε τον τουρισμό και να χτίσουμε ένα ανεξάρτητο οικονομικά νησί και μία ανεξάρτητη κοινότητα».

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More