fbpx

Ταμείο Ανάκαμψης: Ευρωπαϊκή… φάπα στον Μητσοτάκη

143

«Φωτιές» στην κυβέρνηση άναψε το δημοσίευμα της ευρωπαϊκής διαδικτυακής επιθεώρησης Euractiv, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μοναδικό που πρόκειται να αλλάξει κάπως μέχρι την Τρίτη, γιατί πολλά ευρωπαϊκά κράτη (λέγε με Γερμανία) έθεσαν ερωτήματα για τον τρόπο που η Ελλάδα επιλέγει τις επιχειρήσεις που θα οφεληθούν και αποκλείει επενδυτές.

Το Euractiv αποκαλύπτει ότι, επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει τη φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η εκτακτη βοήθεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν και χρειάζονται βοήθεια για να ξανασταθούν στα πόδια τους -και που αυτό εμπεριέχει ρίσκο-, μετατρέποντάς το σε safe debit των τραπεζών για τους «καλούς πελάτες» τους.

Κάτι ξέρει, λοιπόν, η κα Μέρκελ και θέτει τις αμφιβολίες της για τον τρόπο που θα διατεθούν τα 32 δισ. και θέλει διασφαλίσεις. Είναι που περνά και «δύσκολο φεγγάρι»  η σχέση της με τον Μητσοτάκη, που λοξοκοιτάει προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν ήθελε και πολύ να αρχίσει το ψάξιμο και τις ερωτήσεις…

Σκληρή αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ

Τους ψίθυρους των Βρυξελλών εκμεταλλεύθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν το θέμα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, με τον Τσίπρα να το αναφέρει και από το βήμα του Economist ενώπιον κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, Ελλήνων και ξένων.

«Δεν είναι όμως μόνο το Μεσοπρόθεσμο και το αδιανόητο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού που επιβεβαιώνουν ότι αυτή η κυβέρνηση χαραμίζει και για το εγγύς μέλλον τις πρωτοφανείς οικονομικές δυνατότητες που δίνονται στη χώρα και λειτουργεί εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι και το σχέδιό της για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης που το αποδεικνύει περίτρανα.Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ειρήσθω εν παρόδω συντάχθηκε εντελώς κρυφά από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για μία διαδικασία που στερείται διαφάνειας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθει λεκτικός διαξιφισμός ανάμεσα σε Ηλιόπουλο και Σκυλακάκη, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει «Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι» και τον αναπληρωτή Οικονομικών να απαντά ότι «η δήλωση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στερείται σοβαρότητος και το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται είναι ανακριβές» επιμένοντας ότι το ελληνικό σχέδιο πέρασε και με… καλή σειρά, για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τη διάψευση ή την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More