Τον κατάλογο με τους 100 αποδέκτες των πιο μεγάλων ποσών από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων μέσω επιχορηγήσεων και δανείων από το ΤΑΑ προς φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικές εταιρίες. Το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων που έλαβαν οι 100 δημόσιοι φορείς και οι ιδιωτικές εταιρίες, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ανέρχεται σε 16,13 δισ. ευρώ.
Από το περιεχόμενο του καταλόγου προκύπτει ότι οι πιο μεγάλες χρηματοδοτήσεις κυμαίνονται από 24,7 εκατ. ευρώ έως και 1,82 δισ. ευρώ. Την μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων έχουν λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (1,82 δισ. ευρώ) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (1,66 δισ. ευρώ) που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν προγράμματα μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας και πόσιμου νερού, περιβαλλοντικών αναπλάσεων, αναδασώσεων και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ακολουθούν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για προγράμματα που αφορούν σε κατασκευές οδικών αξόνων, σιδηροδρομικά έργα και αναβαθμίσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια, το υπουργείο Υγείας που έλαβε κονδύλια 884,2 εκατ. ευρώ για έργα ανακαινίσεων και εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων και των λοιπών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με χρηματοδοτήσεις ύχψους 678,8 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο δόθηκαν κονδύλια συνολικού ποσού 443,76 εκατ. ευρώ για έργα κατασκευής μουσείων, ανάδειξης και διαφύλαξης πολιτιστικών μνημείων.
Σημαντικού ύψους ποσά, συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί για τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να υλοποιηθούν έργα αναβάθμισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης ποσά ύψους 363,8 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού των διαδικασιών της εκπαίδευσης και τη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και 326,7 εκατ. ευρώ στην ΗΔΙΚΑ κυρίως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας. Στους αποδέκτες πολύ μεγάλων ποσών, της τάξεως των 290-303 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται επίσης ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ και η ΔΥΠΑ.
Από κει και πέρα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι κρατικοί φορείς (υπουργεία, οργανισμοί, νπδδ κ.λπ.) καθώς επίσης και πολλές ιδιωτικές μεγάλες εταιρίες και ιδιωτικοί φορείς που έχουν λάβει πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία κυμαίνονται από 24,7 έως και 270 εκατ. ευρώ.
Από την ανάγνωση των δεδομένων του πίνακα αλλά και τα μέχρι στιγμής πρακτικά αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της εφαρμογής των προγραμμάτων του ΤΑΑ στην πραγματική οικονομία προκύπτει σαφώς ότι το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν εκτιναχθεί στα επίπεδα του 3,5%-4% που προέβλεπε η κυβέρνηση. Δηλαδή παρά τον πακτωλό των χρηματοδοτήσεων τα θετικά αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς βασικές υποδομές και υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν βελτιωθεί παρά ελάχιστα, ενώ το πλήθος των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι ο βασικός προσανατολισμός των προγραμμάτων του ΤΑΑ σε έργα πράσινης ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού, που μπορούν να φέρουν σε πέρας κυρίως μεγάλοι φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, έχει συμβάλει στο να αποκλειστούν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου.
Δείτε αναλυτικά στο συνημμένο αρχείο τον κατάλογο με τους 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με δεδομένα έως 30/11/2024
RRF_TOP-100-FINAL-RECIPIENTS_20241130