ΤΕΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι υπάγονται στο νέο σύστημα ασφάλισης – Πως θα υποβάλλονται οι ΑΠΔ
Τι αλλάζει με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, λόγω της λειτουργίας του νέου Επικουρικού. Γιατί αντιδρούν οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές. Ποιοι θα ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ και ποιοι εξαιρούνται.
Δύο ξεχωριστές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής, προκειμένου να τους ασφαλίζουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Η αρχή, πιθανότατα να μην γίνει στο τέλος του Φεβρουαρίου, καθώς ακόμη γίνονται δοκιμές στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να διαχειριστεί και τις ανάγκες του νέου επικουρικού συστήματος που προβλέπει την σταδιακή μετατροπή του συστήματος των επικουρικών συντάξεων από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΕΚΑ και του ΕΦΚΑ θα είναι έτοιμες για να ξεκινήσει από τους εργοδότες η διαδικασία υποβολής ΑΠΔ, εντός του επόμενου 10ήμερου. Στο περιθώριο του 3ου ετήσιου συνεδρίου για την Επαγγελματική Ασφάλιση, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου και προσωρινή Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΚΑ, εκτίμησε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος στις τεχνικές υπηρεσίες του νέου Ταμείου, ώστε να μπουν σε αντίστοιχο ρυθμό και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, που σε αυτή τη φάση αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Σε ημερίδα ενημέρωσης που διοργανώθηκε από το ΤΕΚΑ άλλωστε, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, τόσο οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το νέο επικουρικό, ήτοι ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου και η Γ.Γ. Παυλίνα Καρασιώτου, όσο και τα στελέχη του ΕΦΚΑ, ξεκαθάρισαν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ασφαλιστική μας ιστορία.
Ειδικά το Μητρώο και η ΑΠΔ του ΤΕΚΑ, όπως επεσήμανε η κ. Καρασιώτου, αναπτύχθηκαν σε πολύ σύντομο χρόνο με πολλή προσπάθεια από τα στελέχη του ΤΕΚΑ, του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ, ενώ εξαιρετικά σημαντικές ενέργειες, όπως είναι η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας MyTEKA, έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες του 2022.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επαγγελματιών πάντως, υπήρξαν πολλά παράπονα και διατυπώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) με επιστολή της προς το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ ζητεί την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου 2022, αλλά και τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας υποβολής ΑΠΔ στο ΤΕΚΑ.
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ενώ στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ μηνός Ιανουαρίου 2022, η πλατφόρμα για υποβολές έγινε πάλι διαθέσιμη την Δευτέρα 21/02/2022, δίνονται ουσιαστικά μόλις 5 εργάσιμες μέρες για την διεκπεραίωση τους, και ήδη υπάρχουν αναφορές από φοροτεχνικούς ότι ενώ έχουν υποβάλει την ΑΠΔ, ο έλεγχος έχει διαρκέσει σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο της μίας ώρας.
Για τον λόγο αυτό κρίνουν απαραίτητη τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2022, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.
Επίσης, θεωρούν αναγκαίο τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας υποβολής ΑΠΔ στο ΤΕΚΑ, και οπωσδήποτε την ενοποίηση υποβολής και ενιαίας πληρωμής (έναντι δύο υποβολών και δυο πληρωμών που έχει ανακοινωθεί) στον e-ΕΦΚΑ και στο ΤΕΚΑ, ώστε να μην χρειάζονται να γίνονται υποβολές και πληρωμές σε δυο διαφορετικές πλατφόρμες, προσθέτοντας όγκο εργασίας στις επιχειρήσεις και στα λογιστικά γραφεία, και αυξάνοντας την πιθανότητα λάθους στα συστήματα εγγραφής ασφαλισμένων.
Τέλος, αναφέρουν στην επιστολή τους, ότι αυτό το οποίο αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ότι θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι οφειλόμενες εισφορές επικουρικής ασφάλισης προς το ΤΕΚΑ, ώστε να μπορεί ο εργοδότης να προβεί σε καταγγελία σύμβασης εργαζόμενου, θα πρέπει να αναδιατυπωθεί πιο ορθά σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο.
Πρακτικά πάντως, κι εφόσον δεν αλλάξει κάτι, με βάση τα αιτήματα των φοροτεχνικών και των λογιστών, οι επιχειρήσεις όταν ανοίξει το σύστημα και για τη συνέχεια, εφόσον προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους (χωρίς προηγούμενη εργασιακή σχέση) θα υποβάλλουν δύο ΑΠΔ και δύο ταυτότητες πληρωμών, μία για τον ΕΦΚΑ και μία για το ΤΕΚΑ. Θα πρέπει όμως να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ώστε να καταβάλλουν σωστά τις πληρωμές ανά Φορέα Ασφάλισης, για να μην προκύψουν λάθη που τυχόν θα τους χρεώσουν με μη καταβολή εισφορών, άδικα. Μάλιστα, ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορούν να λάβουν οι εργοδότες, μόνο εάν έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν, τόσο σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, όσο και σε σχέση με το ΤΕΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΚΑ θα δέχεται εργαζόμενους που δεν είχαν ούτε ένα ένσημο, πριν από την 1.1.2022. Από την πλευρά των μισθωτών, υπάγονται στο ΤΕΚΑ όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης. Προσοχή όμως, ειδικά για το δημόσιο, δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ όσοι εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα. Αντίθετα, υπάγονται στο ΤΕΚΑ όσοι υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Ειδικά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τονίστηκε ότι μένουν εκτός ΤΕΚΑ όσοι εντάσσονται στα τέσσερα επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και οι δημοσιογράφοι που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, στο ΤΕΚΑ εισέρχονται οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι αρτοποιοί, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που διδάσκουν και οι πτυχιούχοι χημικοί και χημικοί μηχανικοί. Στον αντίποδα, «εντός» του ΤΕΚΑ θα εισέρχονται και όσοι έχουν ασφάλιση στο εξωτερικό και επιστρέφουν για εργασία στην Ελλάδα, μετά την 1.1.22.