«Τέλος εποχής»: Σταματάει η λειτουργία του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία
Μετά από σχεδόν 25 χρόνια λειτουργίας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα πάψει να λειτουργεί, στις 31 Δεκεμβρίου.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη η επίσημη τελετή ολοκλήρωσης των εργασιών του δικαστηρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και εκπροσώπων των χωρών με τις οποίες ασχολήθηκε το δικαστήριο.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ICTY ιδρύθηκε στις 25 Μαΐου του 1993, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με εντολή να εκδικάσει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Συνολικά, δικάστηκαν 161 κατηγορούμενοι και οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν Σέρβοι. Καταδικάστηκαν 90 άτομα. Σε έξι κατηγορούμενους επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου κάθειρξης, ενώ εφτά κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για γενοκτονία.
Επτά κατηγορούμενοι απεβίωσαν, από φυσικά αίτια, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη τους, ο ένας εκ των οποίων ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.
Στις φυλακές του δικαστηρίου της Χάγης έγιναν και τρεις αυτοκτονίες. Δύο κατηγορούμενοι, οι Σερβοκροάτες Μίλαν Μπάμπιτς και Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς κρεμάστηκαν στο κελί τους, ενώ στην τελευταία δίκη ο Κροάτης Σλομπόνταν Πλάλιακ αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο την ώρα που του απαγγέλλονταν η καταδικαστική απόφαση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.