Τέμπη: Αδειλίνη κατά Κεχαγιά για την απαλλαγή Τριαντόπουλου
Η κοινωνική κατακραυγή για το κουκούλωμα του εγκλήματος στα Τέμπη άρχισε να πιέζει ασφυκτικά την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή εξέλιξη, που σημειώθηκε πριν από λίγο, της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου της εισαγγελέως πρωτοδικών κ. Κεχαγιά, η οποία επιχείρησε με βούλευμα να απαλλάξει τον κ. Χρήστο Τραντόπουλο, (τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ).
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία, με την οποία ζητεί διερευνήσει τη διάπραξη τυχόν πειθαρχικών ευθυνών της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ειρήνης Κεχαγιά. Η εισαγγελέως Πρωτοδικών είχε εκδώσει «απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκόμενους στην Υπόθεση των Τεμπών κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου ασκείται επειδή Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας παρέκαμψε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εξέδωσε απορριπτική διάταξη για τους Χρήστο Τριαντόπουλο (τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) και Ζωή Ράπτη (υφυπουργός Υγείας), τους οποίους είχαν μηνύσει συγγενείς θυμάτων για ενέργειες που αφορούσαν το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας. Η μήνυση αφορούσε στην παράβαση καθήκοντος και την απόκρυψη στοιχείων.
Στις 26 Μαρτίου η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας αποφάσισε να απορρίψει και επί της ουσίας να βάλει στο αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από τη συγκεκριμένη μήνυση, παρακάμπτοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που προστάζει τον δικαστικό λειτουργό να διαβιβάζει αμελλητί στην Βουλή των Ελλήνων κάθε δικογραφία όταν θα σκοντάψει σε όνομα υπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών δεν διαβίβασε ποτέ τη δικογραφία, ως όφειλε βάσει του νόμου στη Βουλή.
Στις 17 Απριλίου συγγενείς θυμάτων προσέφυγαν κατά της απορριπτικής διάταξης που εξέδωσε η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας. Συγκεκριμένα, με την επίκληση νέων στοιχείων «προσέβαλλαν την εγκυρότητα της διάταξης» και επί της ουσίας ζήτησαν να συνεχιστεί η έρευνα, καθώς υπάρχει πλήθος στοιχείων που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα άτομα, για τα οποία -σύμφωνα με τους νομικούς- δύναται να ασκηθεί ακόμα και αυτεπάγγελτη δίωξη για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη μεταξύ άλλων.