Τέμπη: Ποιοι ανόητοι του εισηγούνται να “αυτοκτονήσει”
Να ανάψουν το φιτίλι της κοινωνικής οργής, προκαλώντας έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες, απειλούν οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό και αφορούν στην ενεργοποίηση των προβλέψεων για απαγόρευση συγκεντρώσεων στη θλιβερή επέτειο για τα δύο χρόνια από το δυστύχημα των Τεμπών.
Αν και εφόσον προχωρήσει μια τέτοια μεθόδευση, θα πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου, στην κατεύθυνση της οποίας όμως οδηγούν κάποια «πρόδρομα φαινόμενα», τα οποία με το κατάλληλο περιτύλιγμα μπορεί να δικαιολογήσουν την τελική ματαίωση των εκδηλώσεων μνήμης στο Σύνταγμα και στις άλλες μεγάλες πόλεις.
Φαίνεται πως ο τρόμος μπροστά στο μέγεθος των συλλαλητηρίων με αφορμή τη μαύρη επέτειο έχει πάει σε άλλο… επίπεδο για την κυβέρνηση, μεγεθύνοντας και τα μέτρα αντίδρασης από την πλευρά της. Έτσι, από τις «light» προειδοποιήσεις τύπου «όποιος πάει στηρίζει Κωνσταντοπούλου», τους γνωστούς εκφοβισμούς περί αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος και πιθανής πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και τον μόνιμο «μπαμπούλα» των αιματηρών επεισοδίων, πήγαμε στα «σκληρά»: στην επιβολή απαγόρευσης συνάθροισης/συγκέντρωσης βάσει όσων προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον νόμο 4703/2020!
Τι προβλέπει και ρυθμίζει ο 4703/2020, ο οποίος θεσπίστηκε και ψηφίστηκε υπό έκτακτες συνθήκες (πανδημία Covid19) προκαλώντας από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του αντιδράσεις; Το πλαίσιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Και το κρίσιμο είναι το άρθρο 7. «Επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευθεί αν:
α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας ή
β) απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή ή
γ) πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή εγγύς της ίδιας περιοχής και κατά το αυτό χρονικό διάστημα».
Πώς «δένει» το γλυκό…
Η πρώτη πρόβλεψη του νόμου για απαγόρευση συνάθροισης αφορά στον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης «σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας».
Μόλις χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Κορέας διέταξε ποινική έρευνα με αφορμή αναρτήσεις στα social media που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες την ημέρα των συγκεντρώσεων για τα δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών. «Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής ο προϊστάμενος της εισαγγελίας έδωσε παραγγελία στη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος να ταυτοποιήσει τους χρήστες που έκαναν τις συγκεκριμένες αναρτήσεις. Το αδίκημα, που ερευνάται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι αυτό της διέγερσης σε διάπραξη αξιόποινων πράξεων» σημειώνεται σχετικά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει το «υπόστρωμα», η προτροπή κάποιων σε βίαια επεισόδια, το σύνθημα «σπάστε τα όλα» από… κάποιους, η διαδικτυακή ανώνυμη εντολή «ανατρέψτε τους δολοφόνους», που δικαιολογεί την όποια απαγόρευση. Και η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί το τοξικό και ανεξέλεγκτο περιβάλλον του Διαδικτύου.
«Η τοξικότητα είναι τέτοιας φύσεως, που προτρέπουν ανοικτά σε δολοφονία μας», ανάρτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, επισυνάπτοντας το τουίτ που ζητούσε μία… σφαίρα για «Βορίδη, Πλεύρη, Άδωνι, Μητσοτάκη» κ.λπ.
«Αυτό το ανθρωπάκι, που κρύβεται στην ανωνυμία, θα λογοδοτήσει σύντομα στη δίωξη για την προτροπή του σε κακούργημα», σχολίασε ο έξυπνος Πλεύρης. Γιατί κάποιος να μην ερμηνεύσει ως επαπειλή «για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής» το συγκεκριμένο σχόλιο με τις σφαίρες;
Ο ν. 4703/2020 έχει εφαρμοστεί ήδη δυο φορές μέσα στον Φεβρουάριο. Η πρώτη για να απαγορευτεί συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τα Ίμια. Η δεύτερη προ ημερών, όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης απαγόρευσε τη συγκέντρωση αγροτών στις 19 Φεβρουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο της Thessaloniki Summit, επικαλούμενη την «ένταση που υπάρχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις που διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα» σύμφωνα με την ανακοίνωσή της… Και αν υπάρχει τεταμένο κλίμα στους αγρότες, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περίπτωση της κοινωνικής αγανάκτησης για τα Τέμπη, και με αυτά που βγαίνουν δεξιά και αριστερά, μπορεί να επικαλεστούν ακόμα και εθνικούς λόγους διασάλευσης και ανατροπής του πολιτεύματος.
Το σενάριο είναι υπαρκτό όχι όμως και ισχυρό.
Εξάλλου, υπάρχουν και πιο εύκολοι τρόποι να υπονομεύσεις ή να διαλύσεις μια συγκέντρωση με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου…
Πηγή: Καθημερινή One VOICE