Θ. Φωτίου: Αύξηση των δαπανών για τη φτώχεια στα 2 δισ. ευρώ το 2017
Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το εγγυημένο εισόδημα και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και ένταξης. Μάλιστα, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν τα μέτρα ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η διαχείριση της φτώχειας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, έκανε λόγο για τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ απέρριψε την πρόταση νόμου τονίζοντας ότι ήδη εφαρμόζονται ή έχουν δρομολογηθεί μέτρα ενίσχυσης για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και μάλιστα μέσα σε πολύ δύσκολες και ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλη του 2017 όλα τα επιδόματα για τους ανάπηρους αλλά και τα οικογενειακά, θα δίνονται την ίδια μέρα.
Την ίδια ώρα επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «αποψίλωσαν το κοινωνικό κράτος», το οποίο αντιμετώπιζαν ως φιλανθρωπία και αποκλειστικά με πελατειακές σχέσεις.
«Την εποχή της ευμάρειας της, η χώρα είχε το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την πρόνοια από όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε τις δαπάνες για τη φτώχεια φθάνοντας τις στο 1,7 δισ. ευρώ το 2016 ενώ μέσα στο 2017 θα πάνε στα 2 δισ. ευρώ», τόνισε η Θ.Φωτίου.
Όπως είπε, ενώ το 2014 οι κοινωνικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 0,4% του ΑΕΠ ήτοι 780 εκ. ευρώ, το 2015 αυξήθηκαν κατά 15%, το 2016 κατά 25% και θα αυξηθούν και το 2017, ενώ μέχρι το 2019 θα φθάσουν στα 2,75 δισ. ευρώ, δηλαδή 350 φορές πάνω από όσο τις είχε παραλάβει η κυβέρνηση.
«Έχουμε κοινωνική μεροληψία, πιστεύουμε στην ισονομία και την αξιοπρέπεια όλων, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους χωρίς φωνή. Ενδιαφερόμαστε για αυτούς που μας έφεραν στην κυβέρνηση και αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε με τις κοινωνικές πολιτικές μας», υπογράμμισε η αν. υπουργός Εργασίας.