Θα πουν το ψωμί… ψωμάκι – καμπανάκι για επισιτιστική κρίση στη Βρετανία
Ελλείψεις τροφίμων και κυρίως φρέσκων λαχανικών και φρούτων φοβόντουσαν οι βρετανικές αρχές εν όψει της ενεργοποίησης του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου και του χάους που αναμενόταν στα σημεία εισόδου της χώρας. Και μάλιστα είχαν συστήσει στα σούπερ μάρκετ να «στοκάρουν» προϊόντα. Τελικά το χάος ήρθε πολύ νωρίτερα και μαζί το καμπανάκι για ελλείψεις τροφίμων μέσα στις γιορτές, αυτή τη φορά λόγω των ταξιδιωτικών μπλόκων που επέβαλαν δεκάδες χώρες φοβούμενες τη διασπορά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.
Στη συνέντευξη Τύπου που αναγκάστηκε να οργανώσει άρον άρον ο Μπορίς Τζόνσον μαζί με τον υπουργό Μεταφορών και τον επικεφαλής επιδημιολόγο των βρετανικών αρχών προκειμένου να καθησυχάσει τον κόσμο, δεν φαίνεται να έπεισε κοινό και media πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πανδημία, που είναι δεδομένο πως είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να ελεγχθεί με αποτέλεσμα ήδη να συζητείται η ένταξη επιπλέον περιοχών στο Επίπεδο 4, όσο κυρίως τις συνθήκες στην αγορά καθώς πάνω από 40 χώρες έχουν θέσει σε καθεστώς απομόνωσης το Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού πως ο αριθμός των φορτηγών που παραμένουν ακινητοποιημένα στο Ντόβερ έχει μειωθεί από 500 σε 170, μόνο ειρωνικά σχόλια προκάλεσε.
Η Γαλλία επιτρέπει μόνο τη μετακίνηση ασυνόδευτων φορτίων και παραμένει άκαμπτη στο να άρει το μπλόκο στα σύνορα που έχει προκαλέσει μια ουρά χιλιομέτρων, ενώ τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα φορτία που διακινούνται ή επρόκειτο να φτάσουν στη χώρα αεροπορικώς.
Οι επιχειρηματικοί κλάδοι της χώρας… τραβάνε τα μαλλιά τους διαμηνύοντας προς την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή. Και βέβαια άμεσα ορατός είναι ο κίνδυνος ελλείψεων σε τρόφιμα, και ειδικά σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που η Βρετανία εισάγει σε ποσοστό άνω του 60% από την Ε.Ε. και κυρίως από χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Είναι δε, εύλογο πως οι ελλείψεις θα φέρουν και ανατιμήσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων επικρατεί από χθες… πανικός, με τεράστιες ουρές καταναλωτών έξω από τα μαγαζιά παρά και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που επικρατούν λόγω πανδημίας. Μάλιστα, σε αρκετά σούπερ μάρκετ εξαντλήθηκαν βασικά φρέσκα προϊόντα, όπως το γάλα και το κρέας.
Αν μάλιστα, στη σημερινή κατάσταση προσθέσουμε πως επίκειται σε λίγες ημέρες και η ολοκλήρωση του Brexit, το… γλυκό έρχεται να δέσει. Ειδικά αν μιλάμε για άτακτο εμπορικό Brexit, με αποκατάσταση των τελωνειακών ελέγχων και δασμών με τις χώρες της Ε.Ε. Έτσι, ακόμη και αν οι περιορισμοί στα σύνορα λόγω της μετάλλαξης χαλαρώσουν και τα εμπορεύματα μπορέσουν και πάλι να διακινηθούν, θα «σκοντάψουν» στους τελωνειακούς ελέγχους.
Κοινώς, από όποια πλευρά και να το δει κανείς η βρετανική εμπορική αγορά και οικονομία μοιάζει χαμένη και ο κύριος Τζόνσον, παρά την προσπάθεια του να δικαιολογηθεί, βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρότατης κριτικής πλέον ακόμη και από φιλικά media ή στελέχη του κόμματος του.
Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες, μετά τη χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των κρατών της Ένωσης απέναντι στην νέα απειλή της μετάλλαξης, θα προσπαθήσουν σήμερα να συγκεντρώσουν και να ομαδοποιήσουν τις προτάσεις και τα μέτρα που ζήτησαν τα κράτη μέλη. Πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στα σύνορα έστω για τις εμπορικές συναλλαγές και τα φορτηγά που είναι καθηλωμένα στις ουρές. Όμως, πρακτικά δεν θα είναι εύκολο, τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες ημέρες.