Θάσος: Την μετατρέπουν σε βόμβα
Ανάστατη είναι η Θάσος, καθώς δρομολογείται η δημιουργία μίας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο. Οι φόβοι τους εντείνονται λόγω των πρόσφατων σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς και η Θάσος είναι σεισμογενής περιοχή. Κάποιοι ειδικοί έχουν ενημερώσει τους κατοίκους ότι, η στεγανότητα της αποθήκευσης δεν διασφαλίζεται πλήρως, κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου έργου.
«Είναι μία βόμβα για το νησί της Θάσου» δηλώνει ο πρόεδρος του Νησιωτικού Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Θάσου, κ. Δημήτρης Μπραστιανός, στην One Voice και συνεχίζει: «Ο Δήμος Θάσου και 45 με 50 φορείς του νησιού μας υποστηρίζουν την κινητοποίηση. Ο Δήμος Θάσου θα εκδώσει ψήφισμα κατά της δημιουργίας αποθήκευσης διοξειδίου στον Πρίνο. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, ο Δήμος και οι φορείς της Θάσου θα καταθέσουμε τις αντιρρήσεις μας στην εν εξελίξει διαβούλευση».
Αποθήκευση 3 εκατ. τόνων
Η τοπική κοινωνία παραμένει ενεργά αντίθετη στην προγραμματισμένη μονάδα, με στόχο να αποτρέψει την κατασκευή της και να προστατεύσει το περιβάλλον και την ασφάλεια του νησιού. «Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρίας, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα μεταφέρεται μέσω φορτηγών και κοντέινερ σε έναν τερματικό σταθμό, ο οποίος θα βρίσκεται απέναντι από την ξηρά. Από εκεί, μέσω υπόγειου αγωγού, το CO2 θα μεταφέρεται στον Πρίνο. Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι υγροποιημένο ή και αέριας μορφής. Η μελέτη της εν λόγω εταιρίας προβλέπει την αποθήκευση περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ υπάρχει η προοπτική αναβάθμισης για αποθήκευση έως τρία εκατομμύρια τόνους, ετησίως» επισημαίνει στην εφημερίδα One Voice ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Μαρκέτος.
«Χωματερή της Ευρώπης»
Ο Νησιωτικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Θάσου επισημαίνει, μέσω της επιστημονικής ενημέρωσης που παρείχαν ειδικοί από πανεπιστήμια και περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα εξής σημαντικά επιχειρήματα για την κινητοποίηση εναντίον της αποθήκευσης βιομηχανικών αποβλήτων:
• Δεν πρόκειται για αναπτυξιακό έργο, όπως παρουσιάζεται, αλλά για έργο μεταφοράς και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα μετατρέψει την περιοχή σε χωματερή της Ευρώπης.
• Το έργο ενέχει κινδύνους για ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας, καθώς δεν διασφαλίζεται η στεγανότητα της αποθήκευσης. Η περιοχή είναι σεισμογενής, όπως αποδεικνύεται με τα πρόσφατα γεγονότα.
• Ένα ατύχημα στον θαλάσσιο χώρο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, αφού η διαρροή CO2 θα προκαλέσει αύξηση της οξύτητας του νερού, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την αλιεία.
• Ένα ατύχημα στον αέρα ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, καθώς το νέφος CO2 μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Το προφίλ του έργου
Στον Πρίνο της Θάσου αναμένεται να υλοποιηθεί η πρώτη στην Ελλάδα επένδυση υποθαλάσσιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, από την εταιρεία EnEarth, θυγατρική της Energean, η οποία και διαχειρίζεται το τοπικό κοίτασμα πετρελαίου.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Energean απέκτησε άδεια έρευνας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Ακολούθησαν μελέτες από την Energean, καθώς και από άλλες εξειδικευμένες εταιρίες, πάνω σε θέματα όπως ο τρόπος λειτουργίας και αποθήκευσης του CO2.
«Υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμα στοιχεία που λείπουν από το δημοσιευμένο κείμενο. Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΑΠ 195829) για την ένταξη του έργου αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 23.12.2024, είναι ελλιπής. Στην σελίδα 6, όπου περιγράφονται τα ορόσημα και οι στόχοι του έργου, απουσιάζει το στοιχείο υπ’ αριθμ. 52, ενώ το στοιχείο υπ’ αριθμ. 51 είναι δημοσιευμένο με περικοπές. Είναι σαφές ότι, δεν μπορεί να υπάρξει διαβούλευση χωρίς την πλήρη δημοσίευση του φακέλου και χωρίς περικοπές. Για αυτόν τον λόγο, θεωρούμε αυτονόητο ότι απαιτείται παράταση της διαβούλευσης», τονίζει ο κ. Μαρκέτος.
Δεν είναι «πράσινο»
Ο Νησιωτικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Θάσου δίνει επίσης τις δικές του απαντήσεις σε δύο σημαντικά ερωτήματα:
Το έργο δεν είναι περιβαλλοντικά «πράσινο», όπως παρουσιάζεται
Αντιθέτως, οι επιστήμες του περιβάλλοντος και το οικολογικό κίνημα το θεωρούν απαράδεκτο. Η μέθοδος CCS δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς δεν αφορά τις ήδη εκπεμπφθείσες ποσότητες CO2, αλλά υποστηρίζει έμμεσα τη συνέχιση της εκπομπής του (η επιστημονική κοινότητα προτείνει τη μέθοδο DAC). Δεν είναι τυχαίο ότι, τα μεγαλύτερα εγχειρήματα CCS στον πλανήτη απέτυχαν. Επιπλέον, οι επιστήμονες τόνισαν ότι το συγκεκριμένο έργο στον Πρίνο κινεί υποψίες για κρυφή εξόρυξη.
Η χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου στον κόλπο της Καβάλας είναι απαράδεκτη για δύο λόγους
α. Έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της περιοχής ως προστατευόμενης και προσανατολισμένης στην τουριστική ανάπτυξη, με ανεπανόρθωτες συνέπειες στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή του τόπου.
β. Δεν προβλέπεται ούτε επιτρέπεται από τον Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της περιοχής.
Ο καθηγητής Μαρκέτος προσθέτει επίσης: «Δεν λειτουργεί καμία αντίστοιχη μονάδα αποθήκευσης CO2 αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία μονάδα σε κατασκευή στη Ραβένα της Ιταλίας, η οποία όμως βρίσκεται στην ανοιχτή θάλασσα και όχι μέσα σε κλειστό κόλπο όπως ο Πρίνος. Η συγκεκριμένη περίπτωση της Ραβένας, η οποία χρησιμοποιείται ως πρότυπο για το έργο στον Πρίνο, έχει εντελώς διαφορετικό μέγεθος και σχεδιασμό, με την εξέδρα να απέχει 14 μίλια από τις ιταλικές ακτές. Από τα 13 αντίστοιχα εγχειρήματα παγκοσμίως, τα 10 απέτυχαν, και τα περισσότερα σταμάτησαν τη λειτουργία τους, λόγω της αβεβαιότητας και των κινδύνων που συνεπάγεται η αποθήκευση CO2».
Πηγή: Καθημερινή εφημερίδα ONE VOICE