Θεσσαλονίκη: Το Μετρό έφερε μπαράζ «λουκέτων»
Σε αναγκαστικά «λουκέτα» έχουν προχωρήσει αρκετοί από τους παλιούς επιχειρηματίες της Εγνατίας οδού εξαιτίας της εκτόξευσης των ενοικίων, στο όνομα της επικείμενης αύξησης της καταναλωτικής κίνησης λόγω μετρό.
Παρά το γεγονός ότι, επί χρόνια ολόκληρα, οι άνθρωποι υπέμεναν τις λαμαρίνες των εργοταξίων που έκρυβαν τις βιτρίνες των καταστημάτων τους, ευελπιστώντας ότι θα έπαιρναν μία ανάσα από την έναρξη λειτουργίας του μετρό, δεν πρόλαβαν να βιώσουν τη νέα πραγματικότητα. Το τοπίο στην αγορά των εμπορικών ακινήτων άλλαξε απότομα και ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους πρώην «μετρόπληκτους» να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες ανατιμήσεις.
«Όλα αυτά τα χρόνια με τις λαμαρίνες είχαμε υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή» εξηγεί στην One Voice ο επιχειρηματίας Νίκος Παϊπούρογλου. «Εγώ έχασα τη μισή περιουσία μου για να πληρώσω τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα εργοτάξια του μετρό, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε αργότερα με την οικονομική κρίση και την πανδημία. Πάνω λοιπόν που λέγαμε ότι, επιτέλους θα ανασάνουμε, οι ιδιοκτήτες μας ζήτησαν τριπλασιασμό του ενοικίου. Ήταν το τελειωτικό χτύπημα, δεν μπορούσαμε πλέον να τα βγάλουμε πέρα οπότε αποφασίσαμε να βάλουμε λουκέτο».
«Αντιπροτείναμε σταδιακή αύξηση και την απέρριψαν»
Πενήντα ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε η επιχείρηση υποδημάτων που διατηρούσε ο κ. Παϊπούρογλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα 35 χρόνια μάλιστα, η έδρα του βρισκόταν στον ίδιο χώρο, κοντά στην Αγίας Σοφίας. Αν και οι δυσκολίες που προκάλεσαν στο μαγαζί του οι καθυστερήσεις του μετρό ήταν τεράστιες, αποφάσισε να το κρατήσει, μήπως στο μέλλον περάσει σε κάποιο από τα τρία παιδιά του. Το καλοκαίρι, όταν θεώρησε ότι ο εφιάλτης της αναμονής φθάνει στο τέλος του, άκουσε ξαφνικά από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου στο οποίο στεγαζόταν η επιχείρησή του τα απρόσμενα νέα.
«Θέλανε τριπλασιασμό και μάλιστα πριν καν λειτουργήσει το μετρό. Έτσι μας ζήτησαν να ανεβάσουν το ενοίκιο από 1.000 στα 3.000 ευρώ» μας ενημερώνει ο Παιπούρογλου. «Εμείς κάναμε μία αντιπρόταση, τον πρώτο χρόνο να μας αυξήσουν το ενοίκιο κατά 50%, έτσι ώστε μετά από 18 χρόνια να μπορέσουμε να δούμε κι εμείς έναν επιβάτη να βγαίνει επιτέλους από το μετρό, τον δεύτερο χρόνο να το αυξήσουμε κατά 100%, τον τρίτο χρόνο κατά 150% κ.λπ. Δηλαδή, δεν αρνηθήκαμε, απλά ζητήσαμε να γίνει σταδιακά. Δυστυχώς δεν το δέχθηκαν».
«Ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες να μην “ρεφάρουν” άμεσα»
Το κατάστημα βέβαια παραμένει ξενοίκιαστο από τις 25 Οκτωβρίου, αφού δεν βρέθηκε ακόμη επιχειρηματίας να διαθέσει το απαιτούμενο τίμημα. Και δεν είναι το μόνο. Τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις που βρίσκονταν επί της Εγνατίας, στον άξονα από την Αγίας Σοφίας έως την Αριστοτέλους, αναγκάστηκαν, τους τελευταίους μήνες, λόγω των υψηλών ενοικίων να κατεβάσουν ρολά.
«Ήδη, έχουμε προτείνει στους ιδιοκτήτες να μην προσπαθήσουν να “ρεφάρουν” άμεσα και φυσικά να κοιτάξουν να βοηθήσουν τους μαγαζάτορες, που τόσα χρόνια τους συμπαραστάθηκαν, με χαμηλότερο ενοίκιο» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Γιατί μην ξεχνάτε ότι, αν έφευγαν αυτές οι επιχειρήσεις τότε που δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα με τις λαμαρίνες, οι ιδιοκτήτες θα είχαν άδεια τα μαγαζιά τους χρόνια ολόκληρα. Άλλοι καταλαβαίνουν, άλλοι όχι. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι, τώρα με το μετρό, θα γίνουν ζάμπλουτοι. Το θέμα είναι ότι, θα μείνουν πάρα πολλά μαγαζιά άδεια αν τα αφήσουν οι παλιοί ιδιοκτήτες γιατί κανένας δεν θα δώσει σε αυτή τη φάση, αυτά τα λεφτά».
Τα ενοίκια έφθασαν στον… Θεό
Οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού έχουν φθάσει σε απαγορευτικά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατάστημα ενδυμάτων που μέχρι πρόσφατα νοικιαζόταν έναντι 1.000 ευρώ, έχει αγγίξει πλέον τις 4.000 ευρώ. Κατάστημα εστίασης-καφέ που νοικιαζόταν 1.500 ευρώ έφθασε τις 5.000 ευρώ τον μήνα, ενώ για εμπορικό κατάστημα το οποίο νοικιαζόταν 3.000 ευρώ, τώρα ζητούν 5.000 ευρώ.
Το θέμα μάλιστα είναι ότι, κατακόρυφη αύξηση ενοικίων παρατηρείται σε όλο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα αρκετοί παραδοσιακοί δρόμοι να έχουν πλέον άδεια καταστήματα.
«Εγώ το λέω καθημερινά, γιατί δεν είναι μόνο ο άξονας του μετρό» υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης. «Μην ξεχνάτε ότι, στη Μητροπόλεως έχουμε 14 άδεια μαγαζιά προς ενοικίαση, στην Τσιμισκή 12, στη Βενιζέλου ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ Βασ. Ηρακλείου και Ερμού, παραμένει κενό. Υπάρχει απογοήτευση γιατί από τη μια έχουμε τις υπέρογκες αυξήσεις αλλά από την άλλη, δεν υπάρχει και κύκλος εργασιών ανάλογος για να κρατήσεις μία επιχείρηση, οπότε ο άλλος τα παρατάει και φεύγει. Δεν είναι μόνο η ανέχεια αλλά και η απογοήτευση, μιλάμε για 13 χρόνια προβλημάτων».