Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να πειστείτε κ. Σόιμπλε;
Tην άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους επανέλαβε το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Άμστερνταμ όπου συνεδρίασε το Ecofin, συμπληρώνοντας πως το ελληνικό χρέος δεν θα ρυθμιστεί όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο. Μία ανάλυση, που έχουμε βαλθεί να ανατρέψουμε πάση θυσία.
Διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο διαπραγματεύσεων και όσο επιδιώκουμε άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό που παίρνουμε είναι περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Όσο προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο τόσο περισσότερο προσπαθούν να μας διαψεύσουν. Τα νούμερα βγαίνουν. Απλώς εμείς δεν είμαστε αρκετά δυνατοί για να αντέξουμε τις θυσίες…
Ο χρόνος περνάει και η εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Και για να γίνει αυτό, οι δανειστές επαιτούν η συμφωνία να περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η φοροκαταιγίδα αυτή αναμένεται, φυσικά, να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα καταναλωτικά αγαθά και δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες.
Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει πρόσθετα βάρη 5,4 και 3 δισ. ευρώ, ήτοι 8,4 δισ. ευρώ. Οι συνέπειες επομένως θα είναι καταιγιστικές: 1) μείωση συντάξεων, 2) μείωση αμοιβών στο Δημόσιο, 3) αύξηση φορολογίας στα τέλη κυκλοφορίας, 4) αύξηση φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο (στη βιομηχανία), 5) αύξηση επιβολής φόρου στην κινητή τηλεφωνία, 6) επιβολή τέλους στη χρήση του διαδυκτίου, 7) αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 24%.
Από τη φορολογική λαίλαπα δεν έχει γλιτώσει ούτε το τουριστικό προϊόν, καθώς τόσο η εστίαση όσο και οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες βρίσκονται στην πρώτη 5άδα με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Επιπλέον, τα στοιχεία των εταιριών του κλάδου δείχνουν ότι οι υψηλοί συντελεστές έχουν στείλει το λαθρεμπόριο στο 20,6% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες κρατικών εσόδων να ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το δίλημμα
Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μία φορά σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει να πάρει μια δραστική απόφαση. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο και αυτά τα μέτρα δεν θα μπορέσει να τα περάσει ούτε μία αριστερή κυβέρνηση, παρά τις ελπίδες των δανειστών μας.
Η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην αριστερή κυβέρνηση έχει κλονιστεί προ πολλού και ίσως αυτό που ακόμη συντηρεί αυτή τη «σχέση» είναι το «μη χείρον βέλτιστον».
Οι επιλογές επομένως του Αλέξη Τσίπρα είναι οι εξής δύο:
1) Πάει στην πεπατημένη και προχωράει σε ρήξη, επαναφέροντας τις ιστορικές στιγμές που ζήσαμε τον Ιούλιο του 2015. Οι δανειστές μας πιστεύουν πλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί, το γοητευτικό όμως με αυτήν είναι ότι παραμένει απρόβλεπτη.
Διεκδικούμε επομένως, με κάθε τρόπο το δίκιο μας, ανακουφίζουμε τον εξοντωμένο λαό με επαναστικά σενάρια, που του προσδίδουν συναισθήματα παιδικής αθωώτητας και ξεγνοιασιάς και ξανακερδίζουμε ένα μεγάλο μερίδιο των ψηφοφόρων που είχαμε χάσει.
2) Προσπαθεί να διαψεύσει τον Σόιμπλε. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θέλει κούρεμα. Άλλωστε το έταξε και στον ελληνικό λαό. Μπορεί τις άλλες υποσχέσεις να μην τις τήρησε, αυτή όμως, που ήταν ο κομματικός της κράχτης πρέπει να πραγματοποιηθεί πάση θυσία.
Οπότε, αναγκαζόμαστε να δεχτούμε την αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος σύμφωνα και με την ανάλυση της Alpha Bank, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση. Σε κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων. Σε αύξηση της ανεργίας (άλλωστε μειώνονται οι προσλήψεις, αυξάνονται οι απολύσεις). Αυξάνεται το λαθρεμπόριο, ενώ το τουριστικό προϊόν, η πιο σημαντική ελληνική βιομηχανία υποβαθμίζεται.
Η ελληνική οικονομία θα φτάσει σε σοκαριστικά απελπιστικά σημεία.
Και έλα έπειτα κ. Σόιμπλε να μας πεις ξανά ότι το χρέος είναι βιώσιμο…