Τη διαγραφή κινεζικών εταιριών από το «ταμπλό» αναίρεσε το NYSE
Η επίδραση… Μπάιντεν στη Wall Street συνεχίζεται και επιβεβαιώνεται εκ νέου με την απόφαση της διοίκησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου να κάνει πίσω από τα σχέδια του να «κατεβάσει» από το ταμπλό τρεις κορυφαίους κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, την China Mobile, την China Telecom και την China Unicom.
Η απόφαση της διοίκησης του NYSE είχε ληφθεί στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγόρευε στους Αμερικανούς επενδυτές να κατέχουν μετοχές σε κινεζικές εταιρίες που έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό. Μάλιστα, η διαγραφή των μετοχών επρόκειτο να εφαρμοστεί από αύριο, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, εντείνοντας το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου.
Τελικά το χρηματιστήριο απέσυρε την απόφαση του, με το επιχείρημα πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Όμως, στα «πηγαδάκια» της αγοράς η άποψη που εκφραζόταν μεταξύ χρηματιστών και επενδυτών είναι πως η αλλαγή πλεύσης του NYSE αντανακλά τις διαφορετικές προτεραιότητες και επιλογές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί επίσημα πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.
Η αγορά βέβαια –όπως και το Πεκίνο- δεν αναμένουν ριζική μεταστροφή στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κίνας με το… καλημέρα. Ο κύριος Μπάιντεν έχει εμφανιστεί εξίσου επικριτικός με τις τακτικές του Πεκίνου και δεν προτίθεται να αποσύρει άμεσα τις κυρώσεις και τους δασμούς που έχουν επιβληθεί. Όμως, σε αντίθεση με τον κύριο Τραμπ προάγει το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις σε ζητήματα διπλωματικών και οικονομικών αντιπαραθέσεων, άρα αναμένεται να ακολουθήσει μια σαφώς πιο μετριοπαθή πολιτική.
Το θέμα, άλλωστε, του περίφημου Τραμπικού διατάγματος του “Holding Foreign Companies Accountable Act” είναι και πρακτικό, ειδικά για επενδυτές και funds που είχαν σημαντικά πακέτα μετοχών σε κινεζικές επιχειρήσεις που είχαν στοχοποιηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν συνάδουν με το καθεστώς των ελεύθερων αγορών και δεν αρέσουν στους επενδυτές. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Χονγκ Κονγκ η απόφαση για την αναίρεση της διαγραφής των εν λόγω κινεζικών ομίλων από το αμερικανικό χρηματιστήριο έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επενδυτές και οδήγησε σε σημαντική άνοδο τις συγκεκριμένες μετοχές.