Τι φοβούνται 42.706 δανειολήπτες;
Αν κατάλαβα καλά τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα δάνεια και τις ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί.
Διότι πως αλλιώς να εκλάβω το τμήμα της ανακοίνωση για την 33η βδομάδα ( σημαδιακό και αυτό ; ) λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας ; Εντάξει το μέγεθος είναι σημαντικό από μόνο του καθώς τις 67.686 έχουν φτάσει οι ενδιαφερόμενοι χρήστες που έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.
Λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για το 50% των περίπου 130 χιλιάδων δυνητικά επιλέξιμων χρηστών. Ωστόσο κάποιοι οφειλέτες ενδέχεται να έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους απευθείας με τις τράπεζες, ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (π.χ. Νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).
Αλλά από εκεί και πέρα τι γίνεται; Διαβάζω ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 44.924 χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι 22.762 χρήστες δεν συναίνεσαν ακόμη στην άρση απορρήτου. Έχουν υποβληθεί 2.218 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι 42.706 χρήστες δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτηση τους, παρότι συναίνεσαν στην άρση απορρήτου.
Το ερώτημα μου είναι τι φοβούνται όλοι αυτοί , που είπαν ναι σε άρση απορρήτου και στη συνέχεια έκαναν πίσω…