Μπαρούτι «μυρίζει» το Ερεβάν

0 5

Μπαρούτι «μυρίζει» το Ερεβάν.

Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; Όχι βέβαια. Ούτε ο “σουλτάνος” από τους αυριανούς εορτασμούς που στήνει το Αζερμπαιτζάν για να τιμήσει την πρόσφατη στρατιωτική νίκη του κατά της Αρμενίας, δεδομένου και του ουσιαστικού ρόλου που έπαιξε η Τουρκία.

Πραγματικά, ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη ήδη από σήμερα στο Μπακού, όπου πέρα από συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και τον ομόλογο του Ιλχάμ Αλίεφ, έχει σκοπό να παραστεί στις αυριανές… παράτες για τη μεγάλη νίκη του Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, μαζί με τον Αλίεφ θα είναι στην πρώτη σειρά των επισήμων που θα παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα διοργανωθεί, με τις τοπικές αρχές να δείχνουν να αγνοούν πλήρως ότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε καθεστώς πανδημίας.

Στην παρέλαση θα μετάσχουν πάνω από 3.000 στρατιώτες με έμφαση σε δυνάμεις και οχήματα που συμμετείχαν στις πρόσφατες επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ θα παρουσιαστούν και… πολεμικά τρόπαια της μεγάλης νίκης κατά της Αρμενίας.  

Την ίδια ώρα, εξάλλου, στην Αρμενία «αφρίζουν» και όχι άδικα, με τη χώρα και την πρωτεύουσα, Ερεβάν, να συγκλονίζονται τις τελευταίες ημέρες από δυναμικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η κοινή γνώμη είναι έξαλλη και απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν θεωρώντας εξευτελιστικούς τους όρους της εκεχειρίας που υποχρέωσε πολλούς Αρμένιους του θύλακα να ξεριζωθούν από τα χωριά και τα σπίτια τους.  

Προφανώς τα αυριανά πανηγύρια από τους Αζέρους θα ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, με τον Ερντογάν να εμφανίζεται περιχαρής διότι η πολιτική και στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας προς την αδελφή χώρα απέδωσε καρπούς. Μπορεί, άλλωστε, η έμπρακτη υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν να καταδικάστηκε αναφανδόν από τις δυτικές κυβερνήσεις, όμως αυτό δεν είχε πρακτικά ουδεμία επίπτωση για την Άγκυρα. Αντιθέτως, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του, ο Ερντογάν μπορεί να υπερηφανευτεί πως και οι στρατηγικές επιλογές του στο γεωγραφικό χώρο της κεντρικής Ασίας ήταν επιτυχείς, ισχυροποιώντας το ρόλο της Τουρκίας. 

 
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More