Τι ζητούν οι καρδιοπαθείς από τον Υπ. Οικ. Κωστή Χατζηδάκη;
Με επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, θέτει ένα πλέγμα αιτημάτων που περιλαμβάνουν οικονομικά και φορολογικά ζητήματα.
Μεταξύ άλλων, στα αιτήματα περιλαμβάνονται η τιμαρθμική προσαρμογή των αναπηρικών επιδομάτων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους πάσχοντες από καρδιοπάθειες και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Η επιστολή του Συνδέσμου
Aξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ιδρύθηκε το 2022, αποτελεί τη νομική και πρακτική συνέχεια του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες και εκπροσωπεί θεσμικά και σε πανελλαδικό επίπεδο το σύνολο των πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αποτελεί ενεργό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Παθήσεων – Νοσημάτων, του Global Heart Hub, του World Heart Federation, του Global ARCH, της EURORDIS, του NCD Alliance, του Mended Hearts Europe, του World Patients’ Association, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Παθήσεων κτλ.
Όπως άριστα γνωρίζετε, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα εν γένει, πέραν του ότι αποτελούν στατιστικά μία ιδιαίτερα πολυπληθή ομάδα του πληθυσμού, συνιστούν και μία από τις πλέον ευάλωτες, με δεδομένο ότι πρόκειται κατά κανόνα για χρόνιες παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα του ασθενούς μειώνοντας ενίοτε σημαντικά ακόμη και το προσδόκιμο ζωής.
Για λόγους οι οποίοι δεν αφορούν το παρόν υπόμνημα και οι οποίοι, εξάλλου, είναι ευρέως γνωστοί, αντιμετωπίζουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα, ενώ θεωρούμε υπέρτατο καθήκον της Πολιτείας, εξ ορισμού, τη στήριξη των συμπασχόντων μας, με την ικανοποίηση ευλόγων και δικαίων αιτημάτων, στο μέτρο πάντοτε του δημοσιονομικά εφικτού και χωρίς να πιστεύουμε προφανώς ότι τα αιτήματά μας είναι μαξιμαλιστικά ή εκτός της σημερινής πραγματικότητας.
Ειδικότερα, επικεντρώνουμε στα εξής:
Α. Αύξηση στο ύψος του επίσημου τιμάριθμου των αναπηρικών επιδομάτων εν γένει, καθώς πολλοί συνασθενείς μας βιώνουν σοβαρές χρόνιες συνοσηρότητες, πέραν των χαρακτηριζομένων ως καρδιαγγειακών. Το επίδομα βαριάς αναπηρίας, το οποίο χορηγείται υπό προϋποθέσεις από τον ΟΠΕΚΑ, και το οποίο λαμβάνει σημαντικός αριθμός συμπασχόντων μας, βρίσκεται καθηλωμένο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (338 ευρώ μηνιαίως), τη στιγμή που για ορισμένους αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού. Η σύνδεση επίσης με την ασφαλιστική και εργασιακή κατάσταση των δικαιούχων αποκλείει μεγάλο αριθμό χρονίως πασχόντων, πέραν των άλλων.
β. Αποτελεσματική φορολογική ελάφρυνση, με την ουσιαστική αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Η καθήλωση της ελάφρυνσης για περισσότερο από μία δεκαετία στο ποσό των 200 ευρώ, για άτομα αντιμετωπίζοντα οξύτατα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να επανεξετασθεί.
Γ. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των καρδιοπαθών, αλλά και των λοιπών κατηγοριών ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για την πρώτη κατοικία, φερόντων ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, ανεξαρτήτως υπαρχουσών συνοσυροτήτων, καθώς και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αντίστοιχο ποσοστό αναπηρίας, αρμοδίως πιστοποιούμενο, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει με τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια τα οποία καθορίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.
Δ. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης. Μία ευεργετική διάταξη για το χώρο μας, απολύτως εύλογη καθώς οι ετήσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται άμεσα με την επιβίωσή μας, είναι δυσθεώρητες, ιδιαίτερα για μία κατηγορία ασθενών η οποία εξακολουθεί να κινείται ουσιαστικά στο περιθώριο του κράτους πρόνοιας στη χώρα μας.
Ε. Είναι ευνόητο ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τους λαμβάνοντες αναπηρική σύνταξη, καθώς ο τρόπος υπολογισμού της όποιας ετήσιας αύξησης, για συνταξεις οι οποίες κινούνται κατά μέσον όρο γύρω στα 400 ευρώ, οδηγεί σε σχεδόν αμελητέες αυξήσεις.
Ζητούμε την οριστική κατάργηση της υφιστάμενης και επαχθούς «προσωπικής διαφοράς», όσον αφορά το σύνολο των αναπηρικών συντάξεων.
Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση των ανωτέρων προτάσεών μας θα συνιστούσε ένα σαφές και αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας μία εξαιρετικά ευάλωτης αναμφίβολα κοινωνικής ομάδας.
Θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι το κόστος ζωής για άτομο ή οικογένεια το οποίο βιώνει καθημερινά το βάρος της χρόνιας και ανίατης, κατά κανόνα, ασθένειας και της σοβαρής αναπηρίας που αυτή συνεπάγεται είναι τεράστιο και μη συγκρίσιμο με το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού. Η αρωγή της Πολιτείας και η προσωπική σας συμβολή είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Γνωρίζοντας την ευαισθησία την οποία σε πολλές περιπτώσεις έχετε επιδείξει, πιστεύουμε ότι μία συνάντησή μας μαζί σας θα συνέβαλλε καθοριστικά στη γνωριμία σας με το χώρο τον οποίο εκπροσωπούμε και θα διευκόλυνε τη μελλοντική επικοινωνία μαζί σας.