Το αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και η θετική ψήφος της Θ. Μεγαλοοικονόμου
Ένα αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έβλεπε ο πρόεδρος της Βουλής -από το βήμα της ολομέλειας- στην αρχή της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ο Νίκος Βούτσης είχε εξαπολύσει πυρά στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ΝΔ για καταστροφολογία και προπαγάνδα και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για εξυπηρέτηση του συνθήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να φύγει τώρα η κυβέρνηση». Στους διαδρόμους της Βουλής αυτό το πενθήμερο της συζήτησης του προϋπολογισμού υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τον τρόπο που προσπάθησαν να αναδειχθεί αυτό το πολιτικό μέτωπο στις τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, δικαιώνοντας τον πρόεδρο της Βουλής.
Μάλιστα χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν πολλοί εκείνοι που σχολίασαν ότι στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε κατά την παρουσία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει ότι ομολογεί πως οι διάφορες τους είναι δυσδιάκριτες.
Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα της Φώφης Γεννηματά, κατά την προεκλογική κούρσα για τον επικεφαλής θα κεντροαριστεράς, ότι θέλει να ξεχωρίσει τη θέση του ο νέος φορέας από τη ΝΔ.
Ωστόσο και ο Βασίλης Λεβέντης παρουσιάζεται μέσα σε αυτό το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με ροπή προς τη ΝΔ. Το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έφερε στο προσκήνιο αυτές τις θέσεις. Πριν λίγα 24ωρα η ανεξάρτητη -πλέον- βουλευτής άνοιξε την πόρτα του γραφείου του κ. Λεβέντη, λέγοντας φράσεις, όπως «είστε πουλημένοι» και «ξεπουληθήκατε στη Νέα Δημοκρατία» για να επιτεθεί τόσο στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων όσο και στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Μάριο Γεωργιάδη, για την παρουσία και τις δηλώσεις του τελευταίου στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε
Η απάντηση σε όλες αυτές τις διεργασίες έρχεται από τον ιδιο τον πρωθυπουργό, έστω και έμμεσα. Στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών -μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού- ο Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει την υπερψήφισή του επανέλαβε ότι «πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε». Είχε προηγηθεί η θετική ψήφος της πρώην βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων και νυν ανεξάρτητης, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, στην ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2018.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως δεν ήταν σε γνώση τους η πρόθεση της Θ. Μεγαλοοικονόμου να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Η συγκεκριμένη κίνηση, όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς η στήριξη της κυβέρνησης σε αυτό το χρονικό σημείο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική της επόμενης χρονιάς.
Πάντως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος τη συνεδρίασης, έκαναν λόγο για άλλη μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως έλεγαν κατάφερε με στοιχεία να αποδείξει πως το success story του Αντώνη Σαμαρά ήταν «κάλπικο», ενώ πλέον η οικονομία έχει αρχίσει να πατά επάνω σε στέρεες βάσεις. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μάλιστα δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνολική παρουσία στον προϋπολογισμό κοιτώντας πλέον τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Η επόμενη μέρα…
Κυβερνητικά στελέχη στα “πηγαδάκια” της Βουλής έλεγαν πως αρνούνται ότι η επιδοματική πολιτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα συνδέεται με την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019. «Τις τελευταίες ημέρες έχετε φαγωθεί ότι μοιράζουμε, επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε. Μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019, γιατί το 2019 θα είναι το έτος των εκλογών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν ήδη τα μέτρα που θα έρθουν για μετά τον Αύγουστο του 2018. Μέτρα που θα διευκολύνουν τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Πληροφορίες
θέλουν πως επεξεργάζονται
– Φοροελαφρύνσεις και μειώσεις φορολογικών συντελεστών ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες.
– Περαιτέρω διεύρυνση κοινωνικών παροχών (νέα επιδόματα).
– Διορθώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
– Μέσω του κοινωνικού μερίσματος που δίνεται κάθε Δεκέμβριο να παγιωθεί μια «τύπου», «13η σύνταξη» (στο κατώτατο επίπεδο) εξισορροπώντας τις περικοπές συντάξεων που έχουν ψηφιστεί από την 1/1/2019.