fbpx

Tο Χρηματιστήριο ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με χαρτιά

0 210

Του Ηλία Ζαχαράκη*
Τελικά το Χρηματιστήριο κάνει αυτό που είναι να κάνει, ακόμα και αν η αγορά είναι γεμάτη deals και καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν και τέτοιες περίοδοι, μιας και η Ελλάδα μετά από χρόνια ύφεσης και απραξίας έκανε στροφή ως οικονομία, αλλά μπροστά της βρήκε την πιθανή αλλαγή τάσης των ξένων.

Πόλεμος και πληθωρισμός έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντική αναταραχή. Μπορεί το 10ετές να σκαρφάλωσε πάνω από το 4%, από το 0,50% που είχε βρεθεί, παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη να βγει στις αγορές. Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε αρκετές εταιρίες, που προνόησαν και έχουν γεμάτα ταμεία για τα σχέδια τους, από τις σημαντικές εκδόσεις ομολογιακών τα τελευταία δύο χρόνια.

Όλα δείχνουν ότι, ο τουρισμός θα πάρει πίσω ένα κομμάτι σε ανάπτυξη, που η χώρα χάνει το 2022. Οι προβλέψεις από το 3,8% βρίσκονται αυτή τη στιγμή κοντά στο 3,2%, γεγονός που μας λέει πως ακόμα και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η οικονομία αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς. Αυτό δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες οικονομίες, που σαφώς θα έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Χρηματιστηριακά τώρα και στη φάση που διανύουμε, η αγορά διορθώνει όλη την κίνηση του 2020-2022 χωρίς να βλέπει αποτελέσματα και deals. Αυτό συμβαίνει σε μία μεγάλη τάση, είτε ανοδική είτε πτωτική. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι εκείνα που θα κρίνουν στο μέλλον ποιος έχει δίκιο, οι αγοραστές ή οι πωλητές της περιόδου.

Όπως ξέρουμε, το Χρηματιστήριο ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με χαρτιά. Είναι και ο μόνος παράγοντας που κινεί την αγορά. Είμαστε σε μία φάση, που η ψυχολογία δεν αφήνει να σκεφτούμε θετικά. Περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων μετά από πολλά χρόνια από την ΕΚΤ, με ένα ευρώ που καταγράφει χαμηλό 20ετίας, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει το σύνολο της πιθανής αύξησης το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι δύο κλάδοι που συνεχίζουν να είναι hot, ακόμα και σε αυτή την άσχημη αγορά, είναι η πληροφορική και οι κατασκευές. Ο μεν πρώτος έκανε μία σημαντική διόρθωση μετά από ένα ράλι τριών ετών με πολύ μεγάλες αποδόσεις, έχοντας καταγράψει χαμηλό εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και έχοντας δώσει και αγοραστικά σήματα. Ο, δε, κατασκευαστικός είναι σε φάση επιχειρηματικών ανακατατάξεων, με σκοπό την ετοιμασία για την επόμενη μέρα και τα έργα που έρχονται.

Ο Κόκκαλης, μετά από 30 χρόνια, φαίνεται να βγαίνει από τον χάρτη, με νέους παίκτες τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη, εκτός από την ενέργεια, τα ΜΜΕ, τα πετρέλαια κ.λπ., «πάτησε πόδι» και στις κατασκευές. Στην πληροφορική οι εξαγορές από τους μεγάλους ομίλους συνεχίζονται, με την Ideal να θέλει με τη σειρά της να πάρει μέρος της πίτας, μετά την πρόταση εξαγοράς της Byte.

Παρατηρείται μία συγκέντρωση στους δύο κλάδους, με το ζητούμενο να είναι η ετοιμότητα για την επόμενη μέρα και το τι έρχεται. Μόνο και μόνο με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε βάρος στους αγαπημένους κλάδους των τελευταίων ετών, ακόμα και μετά τη σημαντική διόρθωση του τελευταίου διαστήματος. Μην ξεχνάμε και τον κλάδο της ενέργειας που συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται τόσο από τις εξαγορές, όσο και τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ.

* διευθύνων σύμβουλος, Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More