fbpx

Το φάντασμα του Σημίτη επέστρεψε – Παλεύει ο Παπανδρέου για την ανατροπή

0 474

Από την πανστρατιά των “σημιτικών” για την εκλογή του Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ., μόνο ένας άνθρωπος έλειπε: Ο Θόδωρος Τσουκάτος…

Όλοι οι άλλοι ήταν παρόντες. Σύσσωμος ο μηχανισμός του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, οι εκσυγχρονιστές, οι βενιζελικοί, όλοι, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η εκλογική μάχη, έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για να κόψει πρώτος το νήμα ο Ανδρουλάκης.

Κι όταν λέμε από την πρώτη μέρα, το εννοούμε. Πριν καν ακόμη η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά ανακοινώσει την απόσυρση της από την κούρσα, ο μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη είχε επιλέξει τον διάδοχό της στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή. Γι’ αυτό άλλωστε και το “παιχνίδι” των δημοσκοπήσεων εμφάνιζε τρίτη και καταιδρωμένη την πρόωρα χαμένη πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., προδιαγράφοντας τη νίκη Ανδρουλάκη.

Η κάθοδος στις εσωκομματικές εκλογές του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο αστάθμητος παράγοντας, που άλλαξε τις ισορροπίες που είχαν εξαρχής θέσει αυτοί που κινούν τα νήματα στο κόμμα. Και, όπως φαίνεται από τα χθεσινά αποτελέσματα, αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, δεν ήταν καθόλου απίθανο ο Νίκος Ανδρουλάκης να είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ακόμη και από την πρώτη Κυριακή. Όμως, ο Παπανδρέου, αφενός με το προσωπικό, ειδικό του βάρος και αφετέρου φέρνοντας στις κάλπες χιλιάδες κόσμου ο οποίος υπό άλλες συνθήκες δεν θα ψήφιζε, ανακάτεψε την μέχρι πρότινος “σημαδεμένη” τράπουλα.

Το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής παραμένει ανοιχτό. Σίγουρα η διαφορά που πέτυχε να πάρει στον α’ γύρο ο Ανδρουλάκης είναι μεγάλη, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα πράγματα, ας πούμε, είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Παπανδρέου στην Κρήτη, που αν και ιστορικό προπύργιο του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, έδωσε συντριπτικό προβάδισμα στον Ανδρουλάκη. Το ίδιο και στα νησιά, όπου η διαφορά είναι επίσης μεγάλη.

Μακεδονία και Θράκη έδωσαν επίσης σημαντικό αέρα ψήφων στον ευρωβουλευτή, όμως το πιθανότερο είναι ότι στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου είναι αρκετά ισχυρός ο Χάρης Καστανίδης, οι ψηφοφόροι του τελευταίου θα στραφούν προς τον Γιώργο Παπανδρέου στον β’ γύρο, καλύπτοντας τη διαφορά.

Η “ψαλίδα”, λοιπόν, των περίπου 10 μονάδων ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο του α’ γύρου, ναι μεν συνιστά μία ξεκάθαρη επικράτηση για τον Ανδρουλάκη, αλλά δεν “κλειδώνει” τη νίκη της επόμενης Κυριακής. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι όσοι ψήφισαν χθες, θα πάνε και πάλι στις κάλπες, 6 από τις 10 μονάδες της διαφοράς καλύπτουν οι ψήφοι των Καστανίδη και Χρηστίδη, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στον Παπανδρέου. Και μην ξεχνάμε και ένα ακόμη 3% περίπου, που είναι όσοι επέλεξαν χθες τον Παύλο Γερουλάνο.

Φυσικά, βάσει αποτελέσματος, ρυθμιστή της δεύτερης Κυριακής αποτελούν οι 62.500 χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν χθες τον Ανδρέα Λοβέρδο. Κι εδώ κρύβεται το μεγαλύτερο…  σασπένς του β’ γύρου, αφού οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Λοβέρδου συνιστούν μία μάζα πλήρως ετερογενή, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει ούτε πόσοι από αυτούς θα ψηφίσουν την άλλη Κυριακή, ούτε ποιον από τους δύο μονομάχους θα προτιμήσουν και με ποια κριτήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More