Το Ισραήλ γκρεμίζει χρηματιστήρια και αγορές
Πάνω από 5% οι απώλειες στις τράπεζες στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου που έχασαν τα κέρδη των δύο τελευταίων εβδομάδων. Πιέσεις και στα υπόλοιπα blue chips. Στο -2,61% οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γ.Δ
«Χρηματιστηριακό αυγουστιάτικο μπουρίνι» καταγράφηκε στις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου στις ξένες αγορές που παρασύρει χαμηλότερα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά τον έντονα ανοδικό Ιούλιο, οι εκτιμήσεις για υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε συνδυασμό με την επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή που οδηγούν υψηλότερα το πετρέλαιο, δημιούργησαν κύμα ρευστοποιήσεων και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια που συμπαρέσυραν και το ελληνικό χρηματιστήριο σε χαμηλότερα επίπεδα.
Από την ραγδαία άνοδο πάνω από τις 1.480 μονάδες του Ιουλίου , στις πωλήσεις του Αυγούστου
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα μία αποτύπωση των ανοδικών αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών (η Alpha Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή αλλά είχε προεξοφληθεί ότι θα είναι και αυτής θετικά) με αποτέλεσμα μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης να κάνει υπέρβαση των 1.482 μονάδων. Όμως η πτώση των διεθνών αγορών στις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου έδωσε το έναυσμα ρευστοποιήσεων και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αποτέλεσμα των ανωτέρων ήταν να έχουμε μία σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών , με τους επενδυτές να παίρνουν τα κέρδη τους , τα μη χρηματοοικονομικά blue chips να συμπαρασύρονται καθοδικά από πωλήσεις ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων και ο Γενικός Δείκτης να χάνει τις 1.450 μονάδες που είχε κατακτήσει τις προηγούμενες εβδομάδες και τελικά να δοκιμάζεται κοντά στις 1.430 μονάδες. Μία εξέλιξη που απομάκρυνε προς το παρόν το ενδεχόμενο προσέγγισης των 1.500 μονάδων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν αρκετά αυξημένοι για την εποχή. Επίσης, διαπιστώνεται ότι εάν πρόκειται τα ξένα funds να ρευστοποιήσουν, δεν υπολογίζουν ούτε αναπτυξιακές προοπτικές ούτε μικροοιοκονομικά μεγέθη στις εισηγμένες που έχουν θέσεις.
Πως ξεκίνησε το sell off στα χρηματιστήρια
Από την χαρά της επικείμενης μείωσης επιτοκίων , στο φόβο της μειωμένης ανάπτυξης οι αμερικανικές αγορές
O Iούλιος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες των χρηματιστηρίων για το 2024 , τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να αποκλιμακώνεται και η FED έσπευσε να προαναγγείλει μία ‘γενναία’ μείωση επιτοκιων. Οι αγορές έκαναν ράλι αλλά ήρθαν ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ και-κυρίως- οι φόβοι για πιθανή μείωση των ρυθμών ανάπτυξης (αύξηση ανεργίας) που δημιούργησε έντονη αποκόμιση κερδών στις διεθνείς αγορές.
Την Παρασκευή , ο Dow Jones ξεκίνησε με έντονη υποχώρηση (-1,23%) υποχωρώντας προς τις 39.000 μονάδες. Ο S&P 500 ξεκίνησε και αυτός με μεγάλη υποχώρηση (-1,68%) την συνεδρίαση της Παρασκευής ενώ πολύ μεγάλες απώλειες κατέγραφε και ο Nasdaq (-2,64%) με πρόφαση κάποιων μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων.
H νέα πτωτική κίνηση όξυνε το ίδιο τεταμένο κλίμα στις ευρωπαικές αγορές, με τον DAX να υποχωρεί κατά (-1,92%), τον CAC (-1,10%), τον ιταλικό MIB (-2,16%) και τον πανευρωπαικό Eurostoxx 50 (-2%) λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες έφεραν έντονη υποχώρηση και στο Χ.Α
Οι τραπεζικές μετοχές που έφεραν την άνοδο του Ιουλίου , ήταν αυτές που ξεκίνησαν την υποχώρηση του Αυγούστου. Τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, κατά κύριο λόγο, βγήκαν πωλητές στις τραπεζικές μετοχές αποκομίζοντας τα κέρδη της τελευταίας ανόδου. Ενδεικτική των έντονων πιέσεων ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής που οι τράπεζες υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά και πάνω από 4%. Σημαντικές υποχωρήσεις καταγράφηκαν την Παρασκευή και στα πμη τραπεζικά blue chips όπως Motor Oil, Jumbo, Cenergy, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (EΛΧΑ, Ιντραλοτ, Ιντρακομ, Αloumyl, Profile, Κρι-Κρι κά). Άνοδικά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση διασώθηκε ο ΟΛΠ και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1430,9 μονάδες με υποχώρηση -2,95%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 125 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 11 έκλεισαν ανοδικά και οι 100 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -3,16% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -2,47%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τις μεγαλύτερες πιέσεις είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-4%), Πρώτων Υλών, Πετρελαικών-Διυλιστηρίων, Βιομηχανικών, Προσωπικών και οικιακών προιόντων.
S&P DJI: Στον προθάλαμο της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών
Σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P DJI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνεται στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κάνοντας ωστόσο αναφορά στη μέχρι τώρα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και οικονομία μέχρι την ανακοίνωση της επόμενης ετήσιας αξιολόγησης το 2025.
Η ροή αποτελεσμάτων τροφοδοτεί τις αγορές
Η ροή αποτελεσμάτων στο ΧΑ συνεχίζεται με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ΔΕΗ (06/08), ΟΤΕ, Coca Cola (07/08), Πετρόπουλος, Ideal Holdings (08/08), Intercontinental, Μπλε Κέδρος (09/08). Με το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται το πρώτο σετ αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών με την επόμενη προγραμματισμένη δημοσίευση να ακολουθεί στις 29 Αυγούστου (Helleniq Energy, ACAG). Στις 7 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δωρεάν μετοχών που προέκυψαν από την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών της Orilina Properties. Πέρα από τις γεωπολιτικές αναταράξεις στο εξωτερικό οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων διατηρούν το ενδιαφέρον έχοντας ως τώρα καλύψει το 63% της διαδρομής του S&P. Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις β’ τριμήνου που θα δημοσιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι οι εξής: Palantir (05/08) Caterpillar, Super Micro, Airbnb (06/08) και Disney (07/08).