Το Ισραήλ ρίχνει τα χρηματιστήρια
Έντονες είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Κατά μέσο όρο η υποχώρηση υπερβαίνει το 1%. Πιο ψύχραιμα αντιδρά το ελληνικό χρηματιστήριο, με την υποχώρηση να κυμαίνεται στην περιοχή του 0,04-0,05 %.
Σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς να καταδικάσουν ή να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τη δολοφονία Χανίγια, δυτικοί ηγέτες επιδίδονται τώρα σε ένα διπλωματικό μπαράζ για να πείσουν κυρίως το Ιράν και δευτερευόντως τη Χεζμπολάχ να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις τους.
ΗΠΑ και Γαλλία πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια σύμφωνα με τους Financial Times. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην ισραηλινή Haaretz ότι η Δύση εκτιμά ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά μετά το διπλό χτύπημα σε Βηρυτό και Τεχεράνη είναι δύσκολο να μην υπάρξει απάντηση.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη αλλά έμμεσους διαύλους επικοινωνίας (Κατάρ, Ομάν), η Γαλλία μπορεί να συνομιλεί απευθείας με τους Ιρανούς ηγέτες. Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τη Δευτέρα με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, σε μια προσπάθεια να πείσει την Τεχεράνη να λάβει μέτρα που δεν θα οδηγούσαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ.
Ο κυριότερος φόβος της Δύσης είναι ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος αποτελεί μια μεγάλη ταπείνωση που η Τεχεράνη δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη.
Το Ισραήλ προειδοποίησε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ για την επίθεσή του την Τρίτη στη Βηρυτό, κατά την οποία δολοφόνησε τον Φουάντ Σουκρ, τον πιο υψηλόβαθμο ηγέτη της Χεζμπολάχ που έχει σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.