Το Μαξίμου ταρακουνήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε;
Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν. Μόνο στη Λέσβο, 10.000 κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Ίδια κατάσταση σε Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο.
Το προσφυγικό «έβγαλε στο δρόμο» χιλιάδες πολίτες, από όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν ήταν Αριστεροί όσοι ξεσηκώθηκαν και πλημμύρισαν τις προβλήτες στα ακριτικά νησιά της χώρας. Δεν ήταν ούτε δεξιοί, ούτε εθνικιστές. Ήταν απλοί πολίτες, οι οποίοι επέλεξαν αυτή τη λύση, ως έσχατο μέσο αντίδρασης, απέναντι σε μια Πολιτεία που τους έχει εγκαταλείψει. Που τους έχει αφήσει μόνους, μαζί με μερικές χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες…
Και ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν; Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί «έλαμπε δια της απουσίας του;» Γιατί δεν συσπειρώνεται έμπρακτα με τους κατοίκους αυτών των περιοχών; Γιατί δεν φαίνονται πουθενά οι όποιες παρεμβάσεις του; Μπορεί οι βουλευτές του κόμματος να βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις, αλλά χάθηκαν μέσα στο πλήθος. Αλήθεια, γιατί οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος δεν κινητοποιήθηκαν, ώστε να συμπορευτούν με τους απλούς πολίτες στα συλλαλητήρια και στις συγκεντρώσεις;
Ειδικά τώρα, που το κόμμα έχει θέσει ως στόχο τη διεύρυνση, αποτελεί εντύπωση το γεγονός ότι απουσιάζει τόσο ηχηρά από τις εξελίξεις. Μην ξεχνάμε ότι τα νησιά αυτά, εξαιτίας του προσφυγικού «βάφτηκαν μπλε» στις πρόσφατες εκλογές. Θυμίζουμε ότι η Λέσβος είναι παραδοσιακά ένα νησί της Αριστεράς, ενώ η Χίος είναι στον τομέα της κέντροαριστεράς. Είναι λοιπόν απορίας άξιο, γιατί τώρα, δεν επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μαζί του όλον αυτόν τον κόσμο που «γυρίζει την πλάτη» στην κυβέρνηση της δεξιάς…
Η τακτική του «ώριμου φρούτου» είναι μια τακτική που στο παρελθόν έχει αποδώσει καρπούς. Είναι όμως και μια παρωχημένη τακτική, με δεδομένες τις εξελίξεις στο σήμερα. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα είναι τέτοια που πολλές φορές, πριν το καταλάβουν, οι πολιτικοί βρίσκονται μπροστά στην ανάγκη να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, τα οποία τους έχουν ξεπεράσει.
Στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αργούν να αντιληφθούν την ταχύτητα των γεγονότων. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που υπήρχε και στην περίοδο της διακυβέρνησης. Η αδυναμία να αντιληφθούν τι ζητάει ο απλός πολίτης, η δυσκολία να έρθουν σε επαφή μαζί του και να ενημερωθούν από «πρώτο χέρι» για την πορεία των εξελίξεων. Φαίνεται ότι αυτή η παθογένεια συνεχίζεται…
Εμείς απλώς να τονίσουμε ότι οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια δεν θα σταματήσουν εδώ. Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο θέμα που θα «γονατίσει» την κυβέρνηση. Για παράδειγμα στον Πύργο, ο δήμαρχος της πόλης πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να φανεί αν οι πολίτες αποδέχονται ή όχι τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στο Επιτάλιο. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία συμμετοχή στη διαδικασία…