Tο μεγάλο παραμύθι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πριν δύο 24ώρα, και μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, οι διαρροές από την Αθήνα ήταν περίπου διθυραμβικές σε ότι αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα. Μάλιστα, ήταν τέτοια που σου δημιουργούσαν την εντύπωση ότι ήταν θέμα εβδομάδων, άντε κάποιων μηνών, για την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Χτες, τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, παρουσίασαν αναλύσεις επί αναλύσεων για το ζήτημα.
Όμως, η Αθήνα δεν είναι το κέντρο του κόσμου.
Όποιος αναζητούσε να πληροφορηθεί για τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Λονδίνο, θα διάβαζε στη γερμανική Ντόιτσε Βέλλε, ότι το θέμα των Γλυπτών δεν συζητήθηκε.
Το Politico παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, όμως στο εισαγωγικό σημείωμα του ρεπορτάζ υπήρχε η εξής αναφορά:
– «Η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι δεν θα αλλάξει τη νομοθεσία για να επιτρέψει τη «μόνιμη» μεταφορά αρχαίων γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο».
Και το απόγευμα της Τετάρτης (χτες) ήρθε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου να διευκρινίσει τι ακριβώς συμβαίνει και ουσιαστικά να αποκαλύψει τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη.
Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε την Τετάρτη ότι ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση της πολυετούς διαμάχης βρίσκεται «ακόμη σε απόσταση».
Τρόλαρε, μάλιστα, λέγοντας: «Θα ήμουν στο Λονδίνο εάν ήμασταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα» επισημαίνοντας ότι βρίσκεται στην Νέα Υόρκη.
«Εξετάζουμε ΕΑΝ μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, ώστε κάποια στιγμή ορισμένα από τα Γλυπτά θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπου φυσικά ήταν αρχικά τοποθετημένα» ανέφερε ο Όσμπορν σε podcast και πρόσθεσε:
«Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει μερικούς από τους θησαυρούς της. Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από οποιοδήποτε είδος συμφωνίας» ξεκαθάρισε.
Ο Όσμπορν δήλωσε, επίσης: «Ο Κιρ Στάρμερ έχει πει ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση».
Tα συμπεράσματα δικά σας…