fbpx

Το μεγάλο πλιάτσικο των τραπεζιτών

0 319

Γράφει ο Νίκος Μανεσιώτης

Λέτε, ο Γιάννης Στουρνάρας να (ξανα)έγινε αριστερός; Όχι, βεβαίως. Η τραπεζοκρατία του «παλαιού συστήματος» είναι που παραμένει φανατικά προσκολλημένη στο νεοφιλελεύθερο (μητσοτακικό) πλιάτσικο, σε βάρος της αγοράς και της κοινωνίας. Με το οποίο η ΤτΕ διαφωνεί. Αλλά, οι τραπεζίτες δεν την ακούν. Αν δεν μας το τεκμηρίωνε αυτό το δικό μας ρεπορτάζ, μπορεί να θεωρούσαμε το παιχνίδι στημένο. Δεν είναι.

Γι’ αυτό και η κατάσταση με τις τράπεζες στη χώρα (ξανα)γίνεται επικίνδυνη. Γιατί η τραπεζοκρατία του «παλαιού συστήματος» βιάζεται να μοιράσει ξανά μερίσματα, χρυσά bonus, stock options κ.ά. στους εαυτούς της, αξιοποιώντας την προσωρινή «ευημερία» του τραπεζικού συστήματος. Ενώ η ΤτΕ βλέπει το παγόβουνο, με τη νέα γενιά Κόκκινων Δανείων και όχι μόνο, να καταφτάνει από τα τέλη του 2023.

Δεν λέμε ΣΥΡΙΖΑίος για τον κεντρικό τραπεζίτη, γιατί η «τραπεζική αριστερά» του φίλου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Δραγασάκη επέβαλλαν στην «πρώτη φορά, αριστερά», όχι μόνο να δώσει συγχωροχάρτι σε όσους είχαν υπογράψει όλα τα τραπεζικά σκάνδαλα, αλλά και να διατηρήσει αλώβητη, έως και… ακούνητη, την τραπεζοκρατία του «παλαιού συστήματος». Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου Μητσοτάκης και τραπεζίτες λεηλατούν το εισόδημα των καταθετών, δηλαδή των «πολλών».

Τους «δανείζουμε» με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,06%) με τις καταθέσεις μας, ενώ την ίδια ώρα -όταν μας δίνουν δάνεια- μας τα δίνουν με επιτόκιο 4,89%! Ψαλίδα 4,83 ποσοστιαίες μονάδες!!! Κι αυτό γίνεται κάθε μήνα (τα τελευταία στοιχεία για τον Νοέμβριο ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, δείτε τα πιο αναλυτικά στον «Παρατραπεζίτη», στη σελ. 39).

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Πουθενά αλλού στον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη, δεν υπάρχει η κατάσταση αυτή. Πουθενά. Γιατί πουθενά αλλού δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Ο Σταϊκούρας τώρα, για καθαρά προεκλογικούς λόγους, παριστάνει τον κακό με τους τραπεζίτες. Δεν τους κάνει, όμως, τίποτα. Γιατί αυτή η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα στους τραπεζίτες, που είναι δικά της παιδιά.

Στις επόμενες εβδομάδες -αν το επιτρέψουν ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία- θα δούμε ισχυρή άνοδο του τραπεζικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για να φτιάξουν το αναγκαίο κλίμα, που θα τους επιτρέψει να (ξε)πουλήσουν την Εθνική Τράπεζα (το 40% των μετοχών του ΤΧΣ), το 26% της Πειραιώς κ.λπ. Ενέργειες, που δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν σε προεκλογική περίοδο, από καμία κυβέρνηση.

Κάτι είπε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας τα κυβερνητικά σχέδια για την Εθνική. Από τότε, όμως, η «τραπεζική αριστερά» επέβαλε στην Κουμουνδούρου σιωπητήριο για το θέμα. Εδώ φτάσαμε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, να θέτει στην κυβέρνηση θέμα φορολόγησης των τραπεζικών υπερκερδών από την εκτίναξη του περιθωρίου επιτοκίου και η ριζοσπαστική αριστερά δεν «χαλάει τον κόσμο» για τους χιλιάδες δανειολήπτες, που αιμορραγούν οικονομικά κάθε μήνα από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των δανείων τους.

Για να αποδειχθεί, για άλλη μια φορά, πως σε ό,τι δεν χειρίζεται προσωπικώς ο Αλέξης Τσίπρας, όπως π.χ. το ενεργειακό και τα υπερκέρδη του ενεργειακού καρτέλ, η Κουμουνδούρου συνεχίζει να αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Ας αφήσουμε, όμως, στην άκρη τον Αλέξη και τον Δραγασάκη και ας επικεντρωθούμε στο κυρίαρχο. Το οποίο δεν είναι άλλο από το πλιάτσικο των τραπεζιτών-κολλητών του κ. Μητσοτάκη, σε βάρος της αγοράς και της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More