fbpx

Το προοδευτικό μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

0 143

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που προωθεί επί της ουσίας την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, 40 χρόνια μετά τη εμβληματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου που συσπείρωσε τις προοδευτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ-Αριστερά), την ώρα που η παράταξη της ΝΔ μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και το καταψήφισε.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και για τα επίμαχα άρθρα 7 και 10 που προβλέπουν την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΘ και τη δυνανότητα μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι έχουν εγγραφεί 82 βουλευτές για να μιλήσουν, εκ των οποίων μόνο 16 είναι της ΝΔ, γεγονός που αναδεικνύει την προθυμία της ΚΟ της ΝΔ να υποστηρίξει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ.

“Το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει πόσο βαθιά δογματική και ιδεοληπτική είναι τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ “μισεί οτιδήποτε δημόσιο και αγαπά παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματος του στ νομοσχέδιο και υπογράμμισε ότι “μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική συμμαχία θα καταργήσει τη νέα απόπειρα Μητσοτάκη κατά του δημοσίου Συστήματος Υγείας”.

“Ποιο είναι το νέο ΕΣΥ που μας λέγατε ότι θα φτιάξετε μετά τη συλλογική τραγωδία της πανδημίας. Το ιδιωτικό ΕΣΥ εννοούσατε;” διερωτήθηκε και αναπτύσσοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε “Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Όχι την οριστική του διάλυση. Αλλά την ανασυγκρότησή του. Ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ: με αύξηση της χρηματοδότησης στα 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ,με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες, με τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας και με την πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα υστερεί το ΕΣΥ”.

“Με εντυπωσίασε το υποτονικό ύφος του κ. Τσίπρα σε ένα ν/σ που λέει ότι έρχεται να διαλύσει το ΕΣΥ” ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης (υπουργός Υγείας), ενώ υποστήριξε ότι “αναδείχθηκε η αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα, ο οποίος υπόσχεται αυξήσεις στους γιατρούς, σε ένα νομοσχέδιο που κάνει αυξήσεις, και όταν ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε ένα σεντς αύξηση στους γιατρούς”.

Ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε και ανέπτυξε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα Υγείας και επισήμανε ότι “το νομοσχέδιο δεν έρχεται να “νομιμοποιήσει” τη κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, αλλά να την πατάξει” καθώς “ανοίγει το ΕΣΥ στον ιδιώτη, αλλά και στον γιατρό του ΕΣΥ να εργάζεται ήπια στον ιδιωτικό τομέα με μοναδικό ωφελημένο το ασθενή”.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την ολοένα και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και αναδεικνύει την απέχθεια της ΝΔ στο ΕΣΥ, καθώς τη σημερινή κυβέρνηση την ενοχλεί, γιατί πρόκειται για ένα εμπνευσμένο θεσμό του Α. Παπανδρέου με υπουργούς Υγείας τον Γ. Γεννηματα και τον Π. Αυγερινό. “Το ΕΣΥ διαχωρίζει τη δημοκρατική παράταξη από τη συντηρητική παράταξη, καθώς στόχος του ΕΣΥ είναι υγεία για όλους¨” σημείωσε και πρόσθεσε “το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον του δημοσίου συστήματος Υγείας και της κοινωνίας” και καθιστά “βορά τους ασθενείς στα ιδιωτικά συμφέροντα” Ανέφερε μάλιστα ότ “Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στις ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία πίσω από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία και με το νομοσχέδιο διεκδικούμε την πρωτη” και κατέληξε “Δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση του ΕΣΥ και την μετατροπή του σε ένα απλά προνοιακό σύστημα”

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχεδιο με τη φράση “Το χειρουργείο πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε” και πρόσθεσε “Η κυβέρνηση το κρίσιμο τομέα της υγείας ακολουθεί την τακτική “πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι” και ότι “ωφελημένοι από το νομοσχέδιο είναι α “κοράκια-κλινικάρχες” και τα μεγάλα συμφέροντα στον τομέα της υγείας”. “Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα” τόνισε και επισήμανε “Ειστε βαθιά σάπιοι και διεφθαρμένοι ως το μεδούλι”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν όρθωσαν ανάστημα απέναντι στα lockdown και στα εμβόλια και τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας κατέστρεψε την οικονομία και την ψυχολογία των Ελλήνων, αλλά και το ΕΣΥ. “Η Ελλάδα είναι διασωληνωμένη και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτιστικά” υπογράμμισε.

“Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα δυναμωμένο ΕΣΥ” υποστήριξε συντάκτρια του νομοσχεδίου Μίνα Γκάγκα και απευθυνόμενη στην αντιπολίτευσης είπε “Δεν είστε προοοδευτικοί, αλλά οπισθοδρομικοί, καθώς υπερασπίζετσε ένα σύστημα υγείας που ήταν αναγκαίο πριν από 40 χρόνια, ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει και δυστυχώς είδα τις δομές στα 102 νοσοκομεία που έχω επισκεφθεί και κλαίω”

“Υποστηρίζω το ΕΣΥ και θελουμε να κρατησουμε μέσα τους καλούς γιατρούς. Μιλάμε για δημοκρατία, αλλά θέλετε απολυταρχία και κρατισμό στον τομέα της υγείας” αναέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More