Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συμπλήρωσε 10 χρόνια δράσης
Σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, την Τρίτη 11 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου και κεντρικό ομιλητή τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ιωάννη Στουρνάρα, το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κατέγραψε τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του, αναδεικνύοντας παράλληλα τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας.
Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008 με στόχο τη διάδοση της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως το σύγχρονο πλαίσιο που στοχεύει σε ταυτόχρονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη και την εκπροσώπηση των επιχειρήσεων στον απαραίτητο διάλογο με την πολιτεία και γενικότερα την κοινωνία. Διαχρονικά, επιδίωξη του Συμβουλίου αποτελεί η ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που αποκτούν οι επιχειρήσεις με την ένταξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην στρατηγική τους.
Από την αρχή της πορείας του το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπήρξε πρωτοπόρος φορέας, εισάγοντας έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο της χώρας θέματα όπως, η Κλιματική Αλλαγή, η Περιβαλλοντική Νομοθεσία, η Κυκλική Οικονομία, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., και ενημερώνοντας υπεύθυνα τις επιχειρήσεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Η πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική. Συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, στην δημιουργία υποδομών για την Κυκλική Οικονομία, στην ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών, οι επιχειρήσεις έδειξαν ότι και μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλός στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Σήμερα, θέματα όπως τα παραπάνω κερδίζουν συνεχώς το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων και της κοινωνίας αλλά και ως παράμετρος αξιολόγησης επενδύσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημιουργώντας νέα δυναμική αλλά και προσδοκία για επίτευξη των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων που απαιτούνται.
Ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο οποίος στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκε για τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα ανέφερε: «Η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαιτέρως σημαντική υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς οι πολιτικές αντιμετώπισης καθυστερούν, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον λόγος για κλιματική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερις πτυχές αναδεικνύονται ως βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: η Κυκλική Οικονομία, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η περιβαλλοντική προστασία και η δημιουργία αξίας για την κοινωνία».
Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόνισε: «Σε μόλις 4,5 χρόνια καταφέραμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύοντας μάλιστα ότι η αντίθεση ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων είναι ψευδεπίγραφη. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης στα περιβαλλοντικά. Η κυκλική οικονομία είναι πλέον στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μας και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να έχει η χώρα μας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και ουσιαστικές προϋποθέσεις ευημερίας και προόδου».
Ο κ. Κώστας Σκρέκας, βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και υπεύθυνος στη ΝΔ για θέματα Ενέργειας, ανέφερε: «Στη χώρα μας απαιτείται να προχωρήσουμε με έναν σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και πρόνοια αλλά και υποδομές. Οι κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούμε είναι δύο: Αφενός πρέπει να προχωρήσουμε σε ακύρωση των αιτιών της Κλιματικής Αλλαγής με μέτρα περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του Άνθρακα στην παραγωγική διαδικασία και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην οικιακή χρήση αλλά και στις μεταφορές. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουμε σε μετριασμό των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής όπως για παράδειγμα μέσω αντιπλημμυρικών μέτρων. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες όμως απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των κινήσεων προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη»
Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη απαιτεί εμπιστοσύνη προς τους πολίτες αλλά και στους επενδυτές. Απαιτεί επίσης διαφάνεια, λογοδοσία και υγιή ανταγωνισμό με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η περιβαλλοντική νομοθεσία πρέπει να διασφαλίζει την ισορρόπηση μεταξύ της επιτάχυνσης και απλούστευσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά παράλληλα και της περιβαλλοντικής προστασίας. Τέλος, χρειάζεται επίσης ένα μη φοβικό κράτος το οποίο θα συνεργάζεται στενά με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από μητρώα πιστοποιημένων ιδιωτών επιστημόνων».