Το τελευταίο του μάθημα στην Φιλοσοφική πριν τον συλλάβουν
Το τελευταίο του συγκλονιστικό μάθημα στην Φιλοσοφική λίγο πριν τον συλλάβουν.
Πέρασαν 50 χρόνια.
Μισός αιώνας!
Από την κατάληψη της Νομικής.
Που θα είναι πάντα στην ιστορία του γένους μια απο τις υπέρλαμπρες στιγμές της.
Η νέοι επαναστατούν για να διώξουν την τυραννία.
Για την ελευθερία.
Πολλοί γράφουν αυτές τις μέρες για εκείνη την ιστορική κατάληψη της Νομικής.
Το καλύτερο κείμενο νομίζω ότι είναι αυτό και θέλω να τον μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Οι τέσσερις υποθήκες που άφησε στους φοιτητές του ο Δημήτρης Μαρωνίτης, στο τελευταίο του μάθημα στο Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, λίγο πριν τον συλλάβει η χούντα, τον Ιανουάριο του 1968.
«Το μάθημα τούτο αναγκάζομαι να το κάνω κάτω από απειλητικούς ψιθύρους.
Μου λείπει επομένως το κέφι να μιλήσω για τα Κύπρια Έπη, εφόσον μάλιστα ενδέχεται αυτά τα λόγια να είναι και τα τελευταία που ακούτε από το στόμα μου.
Γι’ αυτό και παρεκκλίνω από τον ίσιο δρόμο και, ακολουθώντας τον πιο αντιπαθητικό από τους αρχαίους συγγραφείς, λέω να το ρίξω στις υποθήκες, για να εξορκίσω έτσι τον Μεταξά και τους σύγχρονους επιγόνους του:
– Κρατήστε ξύπνιο το μυαλό σας στους σκοτεινούς καιρούς. Μ’ αυτό κυρίως θα πολεμήσετε τη βαναυσότητα της εξουσίας.
– Μην απομονωθείτε. Με το λόγο, τη σιωπή και την πράξη σας, σταθείτε πλάι σε κάποιον: στη μάνα σας, στον αδελφό σας ή στο φίλο σας και προπαντός στα νεότερα παιδιά, που περιμένουν από σας να δουν, αν θα τους φράξετε ή θα τους ανοίξετε το δρόμο της ελεύθερης αναπνοής.
– Μη φοβάστε τους ανθρώπους που έχουν ρωμαλέα πάθη: όσους οργίζονται, πίνουν και αγαπούν. Πολεμάτε μόνον τους κάπηλους της ελληνοχριστιανικής ηθικολογίας. Απομονώστε όσους συνεχώς χαμογελούν, που όταν μιλούν δεν σας κοιτούν στα μάτια, κι όταν τους δίνετε το χέρι, δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να το σφίξουν. Ανάμεσά τους θα βρείτε τους χαφιέδες.
– Σηκώστε με σεμνότητα το χρέος που σας ανήκει. Φανείτε εις μικρόν γενναίοι».
Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Δημήτρης Μαρωνίτης με τον Μανόλη Ανδρόνικο δίπλα του στην πορεία για το Πολυτεχνείο το 1976.
Διακρίνονται επίσης οι καθηγητές Ιωάννης Χασιώτης, Δημήτρης Λυπουρλής, Παναγιώτης Μουλλάς, Γιώργος Σαββίδης, Θεόδ.Σαρικάκης, Άλκης Αγγέλου. Το πανό κρατά η Χαρούλα Μαμζορίδου, τότε φοιτήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας.