Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η συγχώνευση ΣΙΔΜΑ-ΜΠΗΤΡΟΥ από τις 5 πιστώτριες τράπεζες
Ίσως ήταν το πιο πολύχρονο τραπεζικό σίριαλ στο Χρηματιστήριο αφού οι επαφές των 5 πιστωτριών τραπεζών για την συγχώνευση της ΣΙΔΜΑ με την Μπήτρος διήρκεσαν περισσότερο από μία τριετία. Ασφαλώς και αποτελεί σωτήρια λύση για την Μπήτρος η συγχώνευση με την επίσης εισηγμένη Σίδμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης, μετά τη συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών τον προηγούμενο μήνα. Όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρίας σιδήρου Μπήτρος η συγχώνευση εφόσον ολοκληρωθεί, θα εξασφαλίσει την εξυγίανση των δύο εταιριών. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνέργειες και οικονομίες κλίμακας άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, θα εξορθολογήσει τη χρήση των παραγωγικών υποδομών των δύο εταιριών και θα συνθέσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς.
Η ΣΙΔΜΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης με τις πιστώτριες τράπεζες, με σκοπό την υπογραφή νέας συμφωνίας μακροπρόθεσμου δανεισμού. Στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών είναι η χρονική μετακύλιση πληρωμών κεφαλαίου, η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και η ανανέωση υπαρχουσών ανεκμετάλλευτων βραχυπρόθεσμων γραμμών δανεισμού. Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής είναι η μετατόπιση του μεγαλύτερου μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση. Η εταιρεία προσδοκά, με βάση και την πορεία των τελευταίων τριών ετών, σε περαιτέρω μείωση των ζημιών της όσον αφορά τη χρήση του 2017, καθώς και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και στο 5ετές πλάνο.
Ο όμιλος, στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας, πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους που ήδη υλοποιείται, αξιολογεί κινήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, εξετάζει μια σειρά από ενέργειες για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής του θέσης όπως η αναδιάρθρωση δομών, ο περιορισμός υποστηρικτικών δαπανών και η εκμετάλλευση στοιχείων του ενεργητικού που θα επιφέρουν ωφέλειες χωρίς να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του ομίλου. Οι περυσινές ζημίες προ φόρων της ΣΙΔΜA διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 2,2 εκατ. ευρώ και στόχος της εισηγμένης είναι να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της με μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες και μείωση του επιτοκίου κατά περίπου 50% (σήμερα το μέσο κόστος χρηματοδότησης υπερβαίνει το 6% και το χρηματοοικονομικό κόστος διαμορφώθηκε το 2017 σε 6,3 εκατ. ευρώ). Αν συμβεί αυτό, τότε η ΣΙΔΜA περνάει σε κερδοφόρο πορεία.
Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που η ΣΙΔΜA απορροφήσει το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού της εταιρείας Μπήτρος, θα ενισχύσει σαφώς τα (αρνητικά σήμερα) ίδια κεφάλαιά της και θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί τις προκύπτουσες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας. Ειδικότερα, τώρα για τη φετινή πορεία του ομίλου ΣΙΔΜA οι εγχώριες πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και στους δύο τομείς δραστηριότητας (χάλυβας και πανέλα), ωστόσο η συνολική πορεία της χρονιάς θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» κάποια έργα στην αγορά. Οι φετινές τιμές του χάλυβα μέχρι πρότινος ήταν σταθεροποιημένες, ωστόσο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζουν περιορισμένη κάμψη, επηρεαζόμενες από τους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε μια σειρά κρατών.
Η Μπήτρος Συμμετοχική συνεχίζει την προσπάθεια αναζήτησης νέων αγορών και νέων προϊόντων. Ειδικότερα, ο όμιλος Μπήτρου δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού μέσα από την εκμετάλλευση 15 παραθεριστικών κατοικιών, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και αισθητικής που βρίσκονται στην περιοχή Eλιά της Mυκόνου. Στις τελευταίες εξάμηνες λογιστικές καταστάσεις του ομίλου γίνεται λόγος για «αξιοποίηση των εξοχικών κατοικιών με καλά αποτελέσματα, λόγω του υψηλού επιπέδου τουρισμού» που υπάρχει στο νησί. Οι θυγατρικές εταιρείες του εισηγμένου ομίλου δραστηριοποιούνται στον μεταλλουργικό και κατασκευαστικό τομέα, αλλά και στον ενεργειακό πλέον, μέσω των φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δημιουργηθεί και βρίσκονται σε λειτουργία.