fbpx

Τotal Energies: Κερδίζει μερίδιο στο έργο φυσικού αερίου του Κατάρ

0 93

Η Total Energies έγινε η πρώτη ξένη εταιρεία που κέρδισε μερίδιο σε έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου του Κατάρ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Κατάρ επεκτείνει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Η παγκόσμια ζήτηση για το καύσιμο αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Total Energies θα αποκτήσει μερίδιο 6,25% στην πρώτη φάση του σχεδίου, δήλωσε την Κυριακή ο κρατικός παραγωγός Qatar Energy. Γνωστή ως North Field East, θα κοστίσει σχεδόν 29 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων υγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ή αλλιώς τραίνων. Θα επεκτείνει την ετήσια δυναμικότητα του Κατάρ σε 110 εκατομμύρια τόνους έως το 2026 από 77 εκατομμύρια. Η TotalEnergies θα κατέχει το 25% μιας κοινοπραξίας με την Qatar Energy, ενώ η κοινοπραξία με τη σειρά της θα κατέχει το 25% του North Field East.

Η Exxon και η Total είναι έτοιμες να κερδίσουν μερίδια στο γιγαντιαίο έργο φυσικού αερίου του Κατάρ

Ένας άλλος εταίρος θα ανακοινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Ντόχα ο Saad al Kaabi, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και επικεφαλής της Qatar Energy. Η Exxon Mobil Corp. και η ConocoPhillips είναι επίσης έτοιμες να κερδίσουν μερίδια, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Shell Plc υπέβαλε προσφορά.

Αυτές οι τρεις εταιρείες και η TotalEnergies έχουν όλες μερίδια στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής του Κατάρ.

“Ξαφνικά, εξαιτίας των τραγικών γεγονότων στην Ευρώπη, όλοι σπεύδουν να αποκτήσουν LNG”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne. “Η όρεξη είναι μεγάλη”.

Οι περίπου τριετείς διαπραγματεύσεις διήρκεσαν “λίγο πολύ, για να είμαι ειλικρινής”, είπε, χωρίς να αποκαλύψει πόσα θα επενδύσει η TotalEnergies. Ο υπουργός Ενέργειας και η ομάδα του ήταν “πολύ καλοί υπερασπιστές των συμφερόντων του Κατάρ σε αυτή τη διαδικασία”.

Ο Kaabi είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Qatar Energy θα μπορούσε να αναζητήσει επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει περίπου το 30% της επέκτασης. Η χώρα έλαβε προσφορές για το διπλάσιο του προσφερόμενου μετοχικού κεφαλαίου, δήλωσε την Κυριακή. Καμία εταιρεία δεν θα αποκτήσει μερίδιο μεγαλύτερο από αυτό της TotalEnergies, είπε.

Ο Pouyanne δήλωσε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα βοηθήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της ηπείρου να χρησιμοποιεί λιγότερο άνθρακα και πετρέλαιο. Ενώ το φυσικό αέριο εκπέμπει άνθρακα όταν καίγεται και οι διαρροές μεθανίου είναι συχνές στη βιομηχανία, είναι ένα καθαρότερο ορυκτό καύσιμο.

“Πρόκειται για καλά νέα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποτελούν το κλειδί για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η Qatar Energy ξεκίνησε τη γεώτρηση αναπτυξιακών γεωτρήσεων για το έργο North Field East. Επέλεξε την ιαπωνική Chiyoda Corp. και την TechnipFMC Plc με έδρα το Λονδίνο για να εκτελέσει τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες.

Ο Kaabi, ο υπουργός Ενέργειας, δήλωσε ότι το Κατάρ θα ανακοινώσει εταίρους για μια ξεχωριστή επέκταση, γνωστή ως North Field South, μέχρι το τέλος του έτους. Το έργο αυτό θα αυξήσει τη δυναμικότητα του κράτους του Περσικού Κόλπου σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως και δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2027.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Κατάρ περιέχεται στο Βόρειο Πεδίο, ένα υπεράκτιο μεγαθήριο που εκτείνεται στα ιρανικά ύδατα. Τα ρηχά νερά και τα άφθονα αποθέματα σημαίνουν ότι το Κατάρ μπορεί να αντλήσει αέριο φθηνότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα.

“Είναι εύκολο να παραχθεί”, δήλωσε ο Pouyanne.

Το Κατάρ εξετάζει περαιτέρω σχέδια επέκτασης λόγω της τεράστιας ζήτησης για LNG στον απόηχο της ουκρανικής σύγκρουσης, ανέφερε το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, η πολυετής διάρκεια των έργων σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο στο μεταξύ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Κατάρ αποστέλλεται στην Ασία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που η Ντόχα έχει δηλώσει ότι δεν θα ακυρώσει για να βοηθήσει την Ευρώπη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχουν επισκεφθεί το Κατάρ τους τελευταίους δύο μήνες με την ελπίδα να εξασφαλίσουν περισσότερες δεσμεύσεις προμήθειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τη Γερμανία να προωθήσει ένα σχέδιο που είχε αναβληθεί στο παρελθόν για την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Brunsbuttel και στο Wilhelmshaven. Το Κατάρ είναι έτοιμο να επενδύσει σε αυτούς τους τερματικούς σταθμούς, δήλωσε ο Kaabi, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το North Field East είναι το πρώτο έργο φυσικού αερίου του Κατάρ από τότε που έθεσε τέλος στην αυτοεπιβαλλόμενη απαγόρευση περαιτέρω ανάπτυξης. Ενώ η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ παρέμεινε αμετάβλητη, οι ροές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αυξήθηκαν κατακόρυφα καθώς άρχισαν να λειτουργούν νέες μονάδες. Οι τρεις ανταγωνίζονται για να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, αν και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποκτήσουν σημαντικό προβάδισμα φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs και της εταιρείας ερευνών Kpler.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη και την Ασία αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας. Έκτοτε έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

“Η στενότητα στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι τώρα”, δήλωσε ο Kaabi. “Αλλά με το North Field East και το North Field South θα πρέπει να έχουμε πολλές επιπλέον ποσότητες. Πολλοί αγοραστές συζητούν μαζί μας, είτε πρόκειται για την Ευρώπη είτε για την Ασία”.

Το Κατάρ θα αυξήσει πιθανότατα το ποσοστό των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε 40%-50% μόλις το επιπλέον φυσικό αέριο τεθεί σε λειτουργία, είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More