fbpx

Τουρκία: Αύξηση ανεργίας των νέων 10,2% τον Οκτώβριο

0 112

Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία ανήλθε στο 10,2% τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, πράγμα που έθεσε μια πιθανή πρόκληση για τις ελπίδες επανεκλογής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο έτος, παρόλο που ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει και το νόμισμα να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερό.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται επίσης να συνεχίσει να μειώνεται κάτω από τα επίπεδα τάσης ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, περισσότερα από 20 χρόνια αφότου ο Ερντογάν και το ΑΚΡ ανήλθαν για πρώτη φορά στην εξουσία.

Τούρκοι αξιωματούχοι και αναλυτές είπαν ότι οι θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ αποτελούν εκλογικά χαρτιά για τον πρόεδρο, του οποίου η πολιτική φήμη έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη και η λίρα έπεσε σε ιστορικά χαμηλά. “Ειδικά πριν από τις εκλογές, η απασχόληση είναι μια προβληματική κατάσταση”, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής οικονομίας, μιλώντας στο Reuters και ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ως απάντηση σε μια συναλλαγματική κατάρρευση πριν από ένα χρόνο, οι αρχές υιοθέτησαν μια πολιτική αυστηρού ελέγχου του συναλλάγματος και οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η λίρα θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2023.

Μια άλλη ανακούφιση για τον Ερντογάν – ο οποίος έχει πολύ δύσκολο έργο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – ο ετήσιος πληθωρισμός, αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 40% μέχρι την ώρα των εκλογών, από 85% που είναι σήμερα. Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 40% μέχρι τα μέσα του 2023 και στη συνέχεια θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό λόγω της δημοσιονομικής τόνωσης πριν από τις εκλογές. Είπαν ότι ο πληθωρισμός “είχε τεράστιο αντίκτυπο στους πραγματικούς μισθούς”, προσθέτοντας ότι θα εξαρτηθεί περαιτέρω από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 20% στο τέλος του 2023.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε μηνιαία βάση στο 10,2% τον Οκτώβριο, από το χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων ετών 9,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η ανεργία των νέων ανέβηκε σχεδόν δύο μονάδες σε λίγο κάτω από το 22%, πράγμα που ίσως προκαλέσει ανησυχία, δεδομένου του ότι θα υπάρξουν έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι για πρώτη φορά το επόμενο έτος και με τη μεγάλη πλειοψηφία των νεαρών Τούρκων να δηλώνουν ότι θέλουν αλλαγή.

Αυξάνοντας τις πιέσεις για την απασχόληση, μια μεγάλη αύξηση των διοικητικών μισθών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να μειώνεται μετά από μια ετήσια επέκταση 3,9% το τρίτο τρίμηνο. “Είναι πιθανό να υπάρξει χαμηλότερη ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Όμως το κύριο πρόβλημα είναι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους υπό τις τρέχουσες συνθήκες”, δήλωσε ο αξιωματούχος της οικονομίας.

Τέσσερις αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός του Μαΐου θα κυμαίνεται από 35% έως 43%, εκτός εάν υπάρξει νέα υποτίμηση της λίρας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ήταν λίγο κάτω από το 85% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (τα ανεπίσημα στοιχεία τον μετρούν κοντά στο 185%), αφότου άγγιξε το υψηλό 24 ετών έναν μήνα νωρίτερα. Αναμένεται να υποχωρήσει απότομα ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως.

Η λίρα υποχώρησε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω κατά 29% φέτος. Ωστόσο, παραμένει σταθερή από τις αρχές Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More