Τουρκία: Υποχωρεί η λίρα
Η τουρκική λίρα υποχωρούσε την Τρίτη, με τις εταιρείες στη χώρα να συνεχίζουν να αγοράζουν δολάρια ΗΠΑ για δεύτερη ημέρα, παρά την επιβολή περιορισμών στις χορηγήσεις εμπορικών δανείων σε λίρα σε επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν υψηλά αποθέματα σε συνάλλαγμα.
Η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως 0,5%, στις 16,6376 λίρες ανά δολάριο, μετά την άνοδό της κατά 2% τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου Bloomberg από τον χώρο των traders, η διάθεση των επιχειρήσεων για αγορά δολαρίων δεν έχει επηρεαστεί από την απόφαση των κρατικών τραπεζών να λάβουν μέτρα υπεράσπισης του τοπικού νομίσματος.
Πιο ειδικά, οι κεντρικές τράπεζες πούλησαν άνω του 1 δισ. δολ. σε δύο ημέρες προκειμένου να στηρίξουν τη λίρα, σύμφωνα με τις πηγές. Μία εξ αυτών σημείωσε ότι η καθαρή επίδραση της συγκεκριμένης κίνησης στην αγορά ήταν μικρή, καθώς υπήρξαν και αντίρροπες τάσεις.
Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Τουρκίας έθεσε περιορισμούς στη χορήγηση εμπορικών δανείων σε λίρα σε εταιρικούς δανειολήπτες εάν αυτοί διατηρούν συναλλαγματικά αποθέματα αξίας άνω των 15 εκατ. λιρών (902.000 δολ.) και εάν τα συγκεκριμένα αποθέματα ξεπερνούν το 10% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων ή των ετήσιων πωλήσεων της εταιρείας. Η κίνηση αποτέλεσε μία από τις πλέον ισχυρές προσπάθειες των τουρκικών αρχών να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας.
Προκειμένου να μην προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων για τη χαλιναγώγηση του καλπάζοντος πληθωρισμού και την συνακόλουθη αυξανόμενη διάθεση για αγορά δολαρίων, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή μια σειρά περιοριστικών μέτρων σε διάφοα επίπεδα από το 2018 μέχρι σήμερα.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 14% εδώ και έξι μήνες, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1998. Τα τουρκικά επιτόκια είναι έτσι στην πραγματικότητα τα πλέον αρνητικά στον κόσμο, εάν συνυπολογιστεί ο τρέχων πληθωρισμός.
Ο επικεφαλής της Αρχής Ρύθμισης και Εποπτείας Τραπεζών (BDDK) της Τουρκίας Mehmet Ali Akben, ανέφερε ότι τα μέτρα έχουν στόχο “να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια θα χρησιμοποιούνται ορθά” και θα “συνεισφέρουν θετικά στην χαλιναγώγηση του πληθωρισμού”, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.