Τράπεζα Κύπρου: Επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Με συντριπτική πλειοψηφία (99,98%), η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, ενέκρινε την πρόθεση εισαγωγής των Κοινών Μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ, οι Κοινές Μετοχές θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ενώ θα ακολουθήσει η διαγραφή από τη δευτερογενή αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Η είσοδος στην Κύρια Αγορά του ΧΑ αποτελεί σημαντικό βήμα για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς αυξάνει την αναγνωρισιμότητα σε μια ευρύτερη βάση θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.
-Η επανεισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί το επόμενο βήμα στην πορεία για περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ της Τράπεζας.
– Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
– Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η καταλληλότερη αγορά για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς ήδη επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά για την Τράπεζα.
– Η αλλαγή στη δομή της εισαγωγής δεν θα έχει επίδραση στις δραστηριότητες της Τράπεζας και των θυγατρικών της.
– Δεν προβλέπεται αλλαγή στη διαπραγμάτευση της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
– Η διαγραφή δεν θα επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία ή τη στρατηγική της Τράπεζας.
– Η Bank of Cyprus Holdings παραμένει μια δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στην Ιρλανδία, με έδρα τη Λευκωσία και φορολογική κατοικία στην Κύπρο, διατηρώντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της απέναντι στους μετόχους της.
Τι θα σηματοδοτήσει η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
– Θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.
– Θα επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τις οποίες η Τράπεζα θεωρεί ως τι πιο κοντινές ομότιμες.
– Θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών προς όφελος των μετόχων και της ίδιας της Τράπεζας.
Με την πάροδο του χρόνου, θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.
Ειδικότερα
Η κίνηση αυτή προσδοκά στην αύξηση της ρευστότητας των μετοχών της Τράπεζας, προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης και προσέλκυσης επενδυτών.
Η επικείμενη εισαγωγή βάζει εκ νέου την Τράπεζα Κύπρου στο κάδρο του ΧΑ, καθιστώντας τη λόγω των υψηλών επιδόσεων και του δυνατού equity story μια ελκυστική επιλογή για επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή της Ν. Ευρώπης.
-Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο.
– Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, φάκτοριγκ, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες, διαχείριση κεφαλαίων και ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής.
– Σήμερα, διατηρεί ένα διευρυμένο δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 3 λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους στην Κύπρο και διεθνώς.
– Η Τράπεζα Κύπρου θέτει στον πυρήνα της στρατηγικής της την ενδυνάμωση της ισχυρής θέσης της, εστιάζοντας στη στήριξη των πελατών της και στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τροφοδοτώντας παράλληλα την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.
– Έχοντας ολοκληρώσει το επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού, η Τράπεζα Κύπρου είναι μία ισχυρή τράπεζα, με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
– Αυτό έχει επιτρέψει την στήριξη των μετόχων με την επαναφορά των μερισμάτων, με ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και με μια μερισματική πολιτική, η οποία είναι φιλόδοξη και ταυτόχρονα βιώσιμη.
– Για το 2024, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.