Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Τράπεζα Πειραιώς: Η αγορά καταψήφισε την αύξηση κεφαλαίου

0 135

Την ψήφο δυσπιστίας της αγοράς  – μικρών επενδυτών αλλά και θεσμικών χαρτοφυλακίων – έλαβε σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς: Η μετοχή της Τράπεζας βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών και τελικά έκλεισε στα 0,3554 λεπτά καταγράφοντας νέα πτώση 10,93 % .

Η πτώση επιτάθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και όταν είχαν γίνει γνωστές οι ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας  Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου ,  ο οποίος  υποσχέθηκε προνομιακή μεταχείριση  οι λεπτομέρειες της οποία δεν ανακοινώθηκαν, των υφισταμένων μετόχων στην Ελλάδα.

Περιγράφοντας τη διαδικασία της ΑΜΚ, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι θα διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.
Η διαδικασία θα διενεργηθεί ταυτόχρονα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021.

Η προνομιακή κατανομή των νέων μετόχων στους υφιστάμενους μετόχους, σε περίπτωση υπέρβασης της ζήτησης, θα πραγματοποιηθεί κατ’ αναλογίαν της συμμετοχής τους (pro rata).
Εάν η εγγραφή υφιστάμενων μετόχων υπερβαίνει την αναλογία, τότε θα ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα μόνο εκείνοι που είναι στην prorata βάση.

Πέραν από την ΑΜΚ θα υπάρξουν πρόσθετες ενέργειες με επίπτωση 1 δισ. στα κεφάλαια.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, καθώς όπως τόνισε θα διευκολύνει τη διάθεση των νέων μετοχών και θα επιτρέψει τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης.

Ο κ. Μεγάλου επιστράτευσε πολλές δικαιολογίες προκειμένου ναπείσει τους μετόχους της Τράπεζας ότι είναι απαραίτητη η αύξηση κεφαλαίου με τους συγκεκριμένους όρους.

Οι δικαιολογίες που επικαλέστηκε  :
«Η Πειραιώς είχε μεγάλο ποσοστό NPEs στον ισολογισμό της.
Έπρεπε να προχωρήσουμε σε ολιστική αντιμετώπιση τους, σαν υπεύθυνη διοίκηση.
Αυτό κάνουμε με το να ζητήσουμε από τους μετόχους την ημερήσια διάταξη».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είναι και ο ίδιος μέτοχος, με 100 χιλ της Πειραιώς που αγόρασα πριν από δύο χρόνια.
«Έχουμε dilution, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους να συμμετέχουν στην ΑΜΚ», σημείωσε.

Ο Γιάννης Κυριακόπουλος (εκπρόσωπος 40 μετόχων της Πειραιώς), ανέφερε ότι ζητείται  από τη ΓΣ ως ελάχιστη αποζημίωση στους υφιστάμενους μετόχους τη διανομή του 1 δισ. mezzanine ομολόγων.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More