Τράπεζες: Εδώ είναι Ελλάδα, δεν φορολογούνται
H κουβέντα που άνοιξε στα χρηματιστηριακά γραφεία από τον φόβο μήπως φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ελληνικών τραπεζών όπως έγινε σε Ιταλία πρώτα και πρόσφατα στην Ισπανία φαίνεται ότι θα κλείσει αμέσως.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και πλην των άλλων θα αναφερθεί και στο θέμα της (μη) φορολόγησης των τραπεζών. Ως γνωστόν όλοι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές έχουν ρωτήσει άμεσα και έμμεσα την ελληνική πολιτική ηγεσία , κυρίως τον κ. Πατέλη εάν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας και όλοι έχουν εισπράξει την ίδια απάντηση.
Η αναβαλλόμενη φορολογία και η αποπληρωμή της είναι το κλειδί των εξελίξεων
Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν είναι τόσο ότι είναι η πιο βολική κυβέρνηση απέναντι στους τραπεζίτες αλλά ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς της Ε.Ε ( λέγε με SSM), την Τράπεζα της Ελλάδος , τις διοικήσεις των τραπεζών και της κυβέρνησης, να ανεχθούν για μερικά χρόνια όλες τις πρακτικές των ελληνικών τραπεζών (υπερβολικές χρεώσεις, καταχρηστικές χρεώσεις, τεράστια επιτοκιακά περιθώρια) προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτό που θα δώσουν οι τράπεζες έναντι της ανοχής των θεσμών απέναντι στα τραπεζικά υπερκέρδη είναι ότι καλούνται (προθυμοποιούνται) να προχωρήσουν σε συντομότερη αποπληρωμή της αναβαλλόμενης φορολογίας. Ο αρχικός σχεδιασμός από την έναρξη της κρίσης και την εφαρμογή του μοντέλου της αναβαλλόμενης φορολογίας ήταν να σωθούν πάσει θυσία οι τράπεζες και να ισχυροποιηθούν. Η ελληνική οικονομία και οι φορείς της δέχθηκαν τότε να αποπληρωθούν οι αναβαλλόμενοι φόροι μέχρι το 2040. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ και η ΤτΕ από το 2021 και μετά, βλέποντας ότι οι τράπεζες κινούνται πολύ κερδοφόρα ζήτησε από τους διοικητές των συστημικών τραπεζών να συντομεύσουν την περιόδο αποπληρωμής. Έτσι και μετά από συμφωνία του SSM (τμήμα της ΕΚΤ), οι διοικητές των τραπεζών δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν το 90% της αποπληρωμής των φόρων μέχρι το 2032-2034, δηλαδή στα επόμενα 10 χρόνια.
Εάν η κυβέρνηση δεν δει ενδείξεις πειθαρχίας στη συμφωνία το 2025-2026, τότε αναμένεται να βάλει έκτακτη φορολογία.