Τράπεζες: Βρίσκουν και τα κάνουν…
Θα στενοχωρήσουμε σήμερα τους φίλους μας τους τραπεζίτες. Την ΤτΕ και την κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι, επειδή μας πιέζει φορτικά η δύσκολη καθημερινότητα, δεν προλαβαίνουμε να αξιολογήσουμε σημαντικά θέματα και να κατανοήσουμε σοβαρά προβλήματα της ζωής μας. Δεν βοηθά, βλέπετε, το πολύ TikTok (παλιά το λέγαμε… τάκα-τάκα). Ούτε ότι, πλέον, περισσότερο δείχνουμε αγάπη στα σκυλάκια μας και στα γατάκια μας, παρά στους συγγενείς, στους φίλους και στους συνανθρώπους μας.
Γι’ αυτό βρίσκουν και τα κάνουν σε βάρος μας οι κύριοι τραπεζίτες, όπως οι δικαστές και οι πολιτικοί. Πόσοι, άραγε, έμαθαν την είδηση και ασχολήθηκαν με αυτήν; Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, την άνοδο των επιτοκίων στα νέα δάνεια τον Ιούνιο! Αυτή είναι η μισή είδηση. Το μισό σκάνδαλο. Η άλλη μισή είδηση αφορά την απόφαση των τραπεζών να διατηρήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο των καταθέσεων. Αυτό αποτελεί το άλλο μισό σκάνδαλο.
Παραθέτουμε τα νούμερα -που λένε πάντα την αλήθεια- και αναμένουμε το σχόλιο της ΤτΕ, η οποία απλώς περιορίζεται στις παραινέσεις προς τις τράπεζες να αλλάξουν την επιτοκιακή πολιτική τους. Στην κυβέρνηση, στο Μαξίμου και στον κύριο Χατζηδάκη δεν απευθυνόμαστε, διότι αυτοί στηρίζουν την απόφαση της τραπεζοκρατίας να μας κλέβουν. Η χώρα με το μικρότερο ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει το μεγαλύτερο spread (ψαλίδα) μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.
Τον Ιούνιο οι τράπεζες άφησαν αμετάβλητο στο 0,57% το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων. Ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων το αύξησαν στο 5,78%. Διευρύνοντας, έτσι, το περιθώριο κέρδους των τραπεζών στις 5,21 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,99 ποσοστιαίων μονάδων τον Μάιο!
Κατά τα άλλα, ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ρίξει τον πληθωρισμό και μας λέει, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι ο πληθωρισμός που λεηλατεί το εισόδημά μας αποτελεί εισαγόμενο, ευρωπαϊκό πρόβλημα και στέλνει επιστολές στην κολλητή του, την κυρία Ούρσουλα.
Σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες καταθέσεις, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε στο 6,15%. Τουτέστιν η διαφορά παραμένει τεράστια και οι τράπεζες κερδίζουν 5,61 εκατοστιαίες μονάδες από το spread μεταξύ των καταθέσεων και των δανείων.
Όλα αυτά, βεβαίως, ενώ οι φίλοι μας οι τραπεζίτες δανείζουν αποκλειστικώς, κολλητούς, ημέτερους και είκοσι, είκοσι πέντε μεγάλες επιχειρήσεις. Μειώνουν, δε, συνεχώς τη συμμετοχή τους στην απασχόληση αφού συνεχίζουν τις εθελούσιες εξόδους, περιορίζοντας το προσωπικό τους. Κάτι που αποβαίνει σε βάρος της εξυπηρέτησης των πελατών τους, αλλά, ποιος νοιάζεται γι’ αυτό;
Οι μετοχές να πηγαίνουν καλά, για να κερδίζουν τα funds, τα μερίσματα των ιδιωτών να αυγατίζουν, τώρα που τις ξεπούλησε το ΤΧΣ με εντολή του κυρίου Μητσοτάκη και αφού τις έσωσε ο ελληνικός λαός με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τις προνομιούχες μετοχές του Αλογοσκούφη, και οι διοικήσεις των τραπεζών να κάνουν πάρτι με τα stock options. Αυτά που έκαναν καλά, δηλαδή, και πριν την κατάρρευση των τραπεζών.
Και τον Αύγουστο θα ζήσουμε εμείς καλά και η τραπεζοκρατία καλύτερα.