Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τις απολύσεις στην Πειραιώς
Κρίσιμη τριμερής συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανακληθούν οι 24 απολύσεις που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι και το υπουργείο θα εκπροσωπήσει η ΓΓ Εργασίας, Άννα Στρατινάκη. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Ήδη σήμερα η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων πραγματοποιεί 24άωρη απεργία στην Τράπεζα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις.
Η ΟΤΟΕ εξέδωσε μάλιστα νωρίτερα σήμερα ανακοίνωση με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ακόμα και στο σύνολο του κλάδου, αν η διοίκηση της Τράπεζας δεν κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι απολύθηκαν, είχαν αρνηθεί να δεχτούν τη μεταφορά τους στην εταιρία Intrum Hellas, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας.
Αρχικά, στις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, είχε επέλθει συμφωνία ανάμεσα στην Πειραιώς, στην ΟΤΟΕ και στο Σύλλογο των Εργαζομένων (ΣΕΤΠ), με την οποία είχαν συμφωνηθεί τα ακόλουθα:
- Θα προστατευτεί πλήρως η απασχόληση.
- Η όποια συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα της Intrum Ηellas θα είναι σε εθελοντική βάση.
- Θα διασφαλιστούν πλήρως οι ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει η ΟΤΟΕ η Συμφωνία σαφώς προέβλεπε, ότι «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να μεταβούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».
Οι συνδικαλιστές αντιλήφθηκαν ήδη από τον Οκτώβριο, ότι η Τράπεζα δεν διέθετε ένα σχέδιο συντεταγμένης αξιοποίησης όσων εργαζόμενων από το πρώην RBU θα επέλεγαν να παραμείνουν στην Τράπεζα.
Η Διοίκηση επέλεξε την αποστολή «ατομικών προσκλήσεων». Με αυτές ζητούσε από τους εναπομείναντες εργαζόμενους να απαντήσουν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες 2-3 ημερών σε εξατομικευμένα «ερωτήματα εναλλακτικής απασχόλησης»,
- είτε για (ενδεχόμενη) τοποθέτηση στην άλλη άκρη της χώρας – και μάλιστα ανεξαρτήτως οικογενειακών βαρών, ζητώντας λ.χ. από εργαζόμενους να μεταβούν από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά, από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Δυτ. Μακεδονία και από την Αθήνα στην Αμοργό κλπ ,
- είτε για… απόλυση από την Τράπεζα και απασχόληση εκτός κλάδου σε θυγατρική εταιρία/call center, με πλήρη απώλεια των εργασιακών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων
- είτε για εθελούσια αποχώρηση.
Η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι αυτές οι προτάσεις της Διοίκησης ήταν «προσχηματικές» για να στοιχειοθετήσει έτσι τον ισχυρισμό ότι «εξάντλησε κάθε μέσο εναλλακτικής αξιοποίησης».
Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει «τουλάχιστον λυπηρό» να επιλέγει η Τράπεζα τέτοιο τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων όταν βρίσκεται «σε μια συγκυρία ανάπτυξης ισχυροποίησης της ανταγωνιστικότητας της και επιστροφή στην κερδοφορία, όπως η ίδια παραδέχεται και δηλώνει»
Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι η συμφωνία που προϋπήρχε ήταν υπόδειγμα – σταθμός για ολόκληρο τον κλάδο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και πρέπει να τηρηθεί. «Μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και καίριες επιχειρηματικές ανάγκες της ίδιας της Τράπεζας».
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η διοίκηση της Τράπεζας «δημιουργεί τετελεσμένα, τορπιλίζοντας την ομαλότητα και το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με μεθοδευμένες απολύσεις. Καταφεύγει (όπως το έπραξε στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου) σε μεθόδους παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης για τις πραγματικές μέχρι σήμερα προθέσεις και πρακτικές της απέναντι στους εργαζόμενους του πρώην RBU.»