Τσίπουρο και τσικουδιά: Να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ονομασίες τους
Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά
Τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά, στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, ζητούν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά, ενώ υπογραμμίζουν ότι η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται στους διήμερους αποσταγματοποιούς.
Συγχρόνως, από την διήμερη απόσταξη διαχρονικά παράγεται το προϊόν που στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει ταυτισθεί με τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά».
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για μία υπερεκατονταετή παραδοσιακή πρακτική από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν την διαχρονική συνήθη ονομασία τους και επειδή η ίδια η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται ακριβώς στους διήμερους αποσταγματοποιούς.
Για τους λόγους αυτούς, «η ονομασία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.