Τσίπρας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Η πρόταση μας δεν είναι τελεσίγραφο
“Καταθέτουμε τις προτάσεις μας όχι για να τις επιβάλλουμε αλλά για να τις συζητήσουμε. Οι προτάσεις μας για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι τελεσίγραφα”.
“Να αφήσουν τους βουλευτές τους να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, αυτό θα λειτουργήσει με συναίνεση εκεί όπου μπορούμε. Αυτό θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό φαντάζομαι ότι σκοπεύουν να πράξουν και οι ΑΝΕΛ” ο πρωθυπουργός καλώντας επίσης τους βουλευτές να υπερβούν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς, να αρθούν στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών και να αναζητήσουν συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό για να μην χαθούν άλλα δέκα χρόνια.
ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κορυφαία διαδικασία που συμπίπτει χρονικά -από επιλογή- όπως είπε, με την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, τονίζοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει “τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό”
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση
– στην εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας,
– στην ανάγκη αποσύνδεσης της διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλής,
– τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία,
– στην τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών
– στην τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία.
Ειδικά για το άρθρο 86 ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε “ντροπιαστικό” τονίζοντας ότι μέσω αυτού είχε εγκαθιδρυθεί μια συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης. Και με αφορμή τη συγκυρία επισήμανε με νόημα ότι για τα αίτια της κρίσης και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους “υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και συνεχίζουν να αναζητώνται”.
Όσον αφορά τη διάκριση των ρόλων Κράτους – Εκκλησίας, σημείωσε την ανάγκη να περάσουμε σε μια νέα εποχή, διότι όπως είπε ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους.
“Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του» τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων με το Κράτος” είπε ο πρωθυπουργός.