fbpx

Τσίπρας: Γιατί «έδεσε» τον Μητσοτάκη με την πρόταση μομφής

0 366

Την χειρότερη στιγμή για τον σχεδιασμό του Μαξίμου επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Κι αυτό πιστώνεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που στριμώχνει κι άλλο «στα σχοινιά» τον πρωθυπουργό, σε μια συγκυρία που μόνο ευνοϊκή δεν είναι για τον ίδιο και το επιτελείο του.

Κατ’ αρχάς η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με το αίσθημα της κοινής γνώμης και σε σωστό timing, την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση βρίσκεται αφενός σε βέρτιγκο από τις συνέπειες της τραγικής διαχείρισης της κακοκαιρίας, αφετέρου στη δίνη της πανδημίας, μην μπορώντας να αποφασίσει αν θα χαλαρώσει ή αν θα παρατείνει τους περιορισμούς με τους νεκρούς να είναι μόνιμα σε τριψήφιο αριθμό και τα νοσοκομεία να δέχονται μεγάλη πίεση.

Ως εκ τούτου δικαιώνεται για την επιλογή του να μην ασκήσει το μείζον κοινοβουλευτικό δικαίωμα του σε προηγούμενες περιόδους, όπως υπήρχαν εισηγήσεις από συνεργάτες και στελέχη του κόμματος, και να προχωρήσει τη δεδομένη στιγμή στην πρόταση δυσπιστίας, τώρα «που έχουν μαζευτεί πολλά» για τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και το επιτελικό κράτος τους.

Πριν προλάβει να συνέλθει από την παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση της Ελπίδας, να επιχειρήσει να «ξεδιπλώσει» το αφήγημα του για αλλαγές στη δομή της Πολιτικής Προστασίας και να «βάψει» το μαύρο άσπρο μέσω των στρατευμένων ΜΜΕ που έχει στη διάθεση του το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να ετοιμαστεί για μια δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη, στην οποία θα δέχεται πυρά από όλες τις πτέρυγες της βουλής για τον ξεχαρβαλωμένο κρατικό μηχανισμό, για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την αδυναμία να αντιτάξει μια σοβαρή άμυνα υπέρ των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ακρίβειας.

Του ανατρέπει τα εκλογικά σχέδια 

Ωστόσο υπάρχει μια βαθύτερη «πληγή» που ανοίγει στον Κ. Μητσοτάκη η πρωτοβουλία Τσίπρα. Αυτή αφορά στο «φρένο» που του βάζει στους εκλογικούς σχεδιασμούς του για στήσιμο κάλπης μέσα στην άνοιξη. Γιατί γνωρίζοντας πως το επιτελικό κράτος που ευαγγελιζόταν υπήρχε μόνο στα προεκλογικά φυλλάδια της Νέας Δημοκρατίας, ξέρει καλά πως μπροστά του έχει ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι, συν τις όποιες αστοχίες θα σημειωθούν και σε άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους, αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι την τσέπη του καθενός. Έτσι οι εισηγήσεις για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες, με ένα σκεπτικό που θα μπορούσε να τον διευκολύνει στην «κωλοτούμπα» του θεωρήματος «εκλογές στο τέλος της τετραετίας», είχαν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, καθώς «κάθε μέρα που περνάει μειώνεται το ποσοστό».

Όμως τώρα, θα αναγκαστεί να καλέσει σε συστράτευση και συμπαγή παρουσία την γαλάζια ΚΟ, να ξεπεράσει τον σκόπελο της δυσπιστίας -κάτι που είναι δεδομένο- και να πάει πιο πίσω τα εκλογικά σχέδια, το νωρίτερο το φθινόπωρο, έχοντας υποστεί και τη φθορά στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More