Τσίπρας: Ο κόσμος μας γεννά ανισότητες – Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του Μεσοπολέμου που οδήγησαν στο Β΄ ΠΠ
Στη διαπίστωση ότι «ζούμε σε ένα κόσμο που γεννά ανισότητες» προέβη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Παρίσι στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε με νόημα ότι «αυτός είναι ο λόγος, πράγματι, που έρχονται κατά εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη.
Οι ανισότητες ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον τρίτο κόσμο. Αλλά και μέσα στην Ευρώπη ζούμε μεγάλες ανισότητες. Η χώρα μου, η Ελλάδα, στην καρδιά της Ευρώπης, εν τούτοις από το 2010 μέχρι το 2015, υφιστάμενη ένα πρωτοφανές πρόγραμμα λιτότητας, έχασε το ¼ του εθνικού της πλούτου μέσα σε λίγα χρόνια και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει εύκολα σε καιρό ειρήνης».
Απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όταν σήμερα υπάρχει κόσμος που χάνει τη δουλειά του, χάνει το σπίτι του, χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, χάνει το όραμά του για το αύριο, είναι δεδομένο ότι αυτός ο κόσμος θα αρχίσει να εμπιστεύεται αυτούς που του δίνουν εύκολες απαντήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα εμπιστευτεί αυτούς που αισθάνονται ότι ευθύνονται γι΄ αυτό. Και αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννιέται και μεγαλώνει το αυγό του φιδιού, δηλαδή η ακροδεξιά, οι εθνικιστικές απόψεις, οι απόψεις εκείνες που οδήγησαν στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο».
«Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε πιο προσεκτικοί σήμερα», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτούς που, αν και ακούγεται βαρύ, νιώθουν σήμερα ηττημένοι και ψάχνουν τις απαντήσεις σε αυτούς που υπόσχονται εθνικά μεγαλεία».
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τις διαφορές ανάμεσα στην Ευρώπη της αποτυχίας, με την Ευρώπη της επιτυχίας. «Μια Ευρώπη στην οποία βαθαίνουν οι ανισότητες, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, που υψώνονται φράκτες στους κυνηγημένους, που οι τεχνοκράτες παίρνουν την πολιτική από τους πολιτικούς και που αδιαφορεί για τις νέες γενιές και το μέλλον της νέας γενιάς, είναι μια Ευρώπη καταδικασμένη να αποτύχει. Από την άλλη, μια Ευρώπη που θα μπορούσε να στηρίξει το κοινωνικό κράτος, να προστατεύσει τα δημόσια αγαθά, μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου που θα βάλει όρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα επενδύσει στη νέα γενιά, μια πολυπολιτισμική και ανοιχτή Ευρώπη, είναι μια Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπροστά».
«Έχω την αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο σήμερα να δούμε αυτές τις συγκρίσεις και να αγωνιστούμε, παρά τις διαφορές μας, για τη δεύτερη Ευρώπη, διότι η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντί μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσία του στο Παρίσι συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, όπως επίσης και με τους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Καγκελάριο Μέρκελ και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργός για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ και ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκληση για να πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.