Tσουχτερά πρόστιμα για τις παράνομες τουριστικές μισθώσεις
Τσουχτερά πρόστιμα στις κατοικίες που προσφέρονται παράνομα για τουριστική μίσθωση περιλαμβάνει η ρύθμιση, που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών με την συνεργασία της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά.
Υπενθυμίζεται ότι πρόστιμο 50.000 ευρώ προβλέπεται μέχρι τώρα στις βίλες που νοικιάζονται σε τουρίστες χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.
Σύμφωνα με την κυρία Κουντουρά, όλο το σχέδιο της ρύθμισης βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναμένεται αυτή την εβδομάδα να προωθήσει τις διαδικασίες για να γίνει νόμος. Η ίδια, θέλει εδώ και τώρα να μπει μία τάξη και να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο στις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών, ώστε η αγορά της φιλοξενίας συνολικά να υπόκειται σε ρυθμιστικό πλαίσιο.
Τα εκατ. ευρώ που χάνει το Ελληνικό Δημόσιο
Αποκαλυπτική είναι η τελευταία μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του ΞΕΕ η Grant Thorntοn για τις επιπτώσεις του share economy. Ειδικότερα, η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νόμιμες λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας, γεγονός που σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία καταγράφουν 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή, ενώ επιπλέον χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας.
Η απουσία δυνατότητας φορολόγησης των εισοδημάτων των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια στο ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ έως 276 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται ουσιαστικά για το ύψος των εσόδων που θα είχε το κράτος αν φορολογούσε τα έσοδα των ιδιοκτητών των ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αντίστοιχα πράττει γενικά στα εισοδήματα από ενοίκια.
Από την άλλη πλευρά, η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ έως 28 εκατ. ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα της συμπληρωματικότητας που εκτιμάται ότι δημιουργεί η οικονομία του διαμοιρασμού.
Αν τώρα εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού μια αντίστοιχη φορολόγηση με εκείνη που υπάρχει στα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα είναι δυνατό να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 εκατ. ευρώ έως 353 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όπως επισημαίνει η Grant Thornton στην έρευνά της, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ.