fbpx

TurkAegean: Καταπέλτης για τον Άδωνη οι υπάλληλοι του Υπουργείου

0 221

Η υπόθεση του εμπορικού σήματος “TurkAegean” που κατέθεσε η Τουρκία, παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φορτώνοντας τις ευθύνες σε υπαλλήλους του υπουργείου, φαίνεται πως αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησής του.

Με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου αδειάζει πλήρως τον υπουργό και καταρρίπτει ως έωλα και αβάσιμα τα όποια επιχειρήματά του, αποκαλύπτοντας την κυβερνητική γκάφα ολκής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και με δημόσια τοποθέτηση του για το επίμαχο θέμα της εμπορικής ονομασίας “TurkAegean”, ο κ. Γιάννης Μράχος, πρώην πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του ΥΠΕΞ που είχε συσταθεί για την παρακολούθηση των εμπορικών σημάτων, κυρίως εκείνων που πιθανόν να είχαν επιπτώσεις και να προκαλούσαν επιπλοκές σε εθνικά ζητήματα.

Στην δημόσια τοποθέτηση του ο κ. Μπράχος ανέφερε με νόημα ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης προσωπικά ευθύνονται για την διάλυση της ειδικής επιτροπής του ΥΠΕΞ. «Στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης η ΓΓ ΔΟΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, η ΓΓ Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαν προβλέψει τον καθημερινό έλεγχο των αιτήσεων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (EUIPO) και στον Διεθνή Οργανισμό (WIPO), προκειμένου να παρακολουθούνται τυχόν αιτήσεις για σήματα με χρήση όρου εθνικού ενδιαφέροντος. Προφανώς μετά την πολιτική επιλογή παγώματος της λειτουργίας της Επιτροπής Ειδικών για τα σήματα, κρίθηκε περιττή η σχετική διαδικασία, ενώ η αρμοδιότητα για τα εμπορικά σήματα μεταφέρθηκε πρόσφατα στον εποπτευόμενο φορέα από το Υπουργείο Ανάπτυξης Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας».

Κεραυνοί κατά Άδωνη από τον Σύλλογο Υπαλλήλων

Με μια ανακοίνωση –καταπέλτη ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου κατακεραυνώνει τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη αναφέροντας εκτενώς τα εξής:

«Μετά από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μας, όπως προκύπτει από τα συσσωρευμένα προβλήματα (κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του κτηρίου, και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους) και έχουμε επανειλημμένως προβάλει και επισημάνει σε πολλαπλές ανακοινώσεις μας αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα:

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και  τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “ΤurkAegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Προς πληροφόρηση οποιουδήποτε δεν το γνωρίζει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο φυσικά δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας που εφαρμόζεται ανάμεσα στην Υπηρεσία Σημάτων και το εν λόγω Ευρωπαϊκό Γραφείο, ο υπάλληλος ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, οι οποίες περιλαμβάνονται  στα σήματα που κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας της καταχώρησης του ευρωπαϊκού σήματος. Στο συγκεκριμένο σήμα, η λέξη δεν ήταν ελληνική ούτε καν ελληνική έκφραση γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν χρειαζόταν να σημειωθεί η αγγλική μετάφραση του. Συνεπώς δεν υπήρχε η οποιαδήποτε, εμπλοκή θεωρήσει κάποιος, της Υπηρεσίας Σημάτων. Όλα τα υπόλοιπα αναπαράγονται για επικοινωνιακούς λόγους ούτως ώστε να μετακυλιστεί η όποια πολιτική ευθύνη στις πλάτες των συναδέλφων.

Η ουσία είναι ότι ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Έλληνες αποσπασμένοι συνάδελφοι δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στον εξέταση και καταχώρηση του ανωτέρω σήματος. Συγκεκριμένα για την εξέταση της αίτησης είναι αρμόδιος ένας εξεταστής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε,  ήταν μια υπάλληλος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία και έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά τη δημοσίευση της αίτησης, υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης ανακοπής κατά της απόφασης της εξετάστριας αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εναπόκειται στα καθήκοντα της Δ/νσης Σημάτων όπως περιγράφονται στον  τότε Οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης  & Επενδύσεων, σύμφωνα με το Π.Δ. αριθ. 147/2017 (άρθρο 57).

Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απολαμβάνει νομικής διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον έλεγχο και καταχώρηση των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος. Όπως πάντα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, κάποιος υπάλληλος πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα.

Η κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, στην ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο, ψάχνει να βρει τιμωρίες για ανύπαρκτα λάθη και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων. Είναι το φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και της σημασίας του τομέα των εμπορικών σημάτων που αντί να τον αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας και της εθνικής οικονομίας προτίμησαν να τον παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει άμεσα την ΕΔΕ, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί, Προειδοποιούμε να μην προχωρήσει στον κατήφορο της λασπολογίας και της δυσφήμισης των εργαζομένων γιατί θα μας βρουν όλες και όλους απέναντι. Ο σύλλογος θα αναλάβει κάθε προσπάθεια ώστε να προασπίσει τους εργαζόμενους από κάθε ανεπίτρεπτη και άδικη επίθεση».

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More