Τζιτζικώστας: Αρχίζουν τα έργα προστασίας και αξιοποίησης του δυτικού παράκτιου μετώπου Θεσσαλονίκης
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε την πρόσκληση για την προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και για την αντιπλημμυρική θωράκισή ώστε να αρχίσουν τα έργα για τη μεγαλύτερη παρέμβαση στο πιο υποβαθμισμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τζιτζικώστας είχε δεσμευτεί για την προώθηση των έργων, που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του δυτικού παράκτιου μετώπου, έπειτα από την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης (ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο), που επίσης εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου TerraMed, κάτι που πλέον γίνεται πράξη.
«Η μελέτη για την ανάταξη και αναβάθμιση της περιοχής και τη μελλοντική ανάπτυξή της αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την έξοδο ενός κατά τα άλλα προνομιακού χώρου περίπου 8.000 στρεμμάτων από την υποβάθμιση. Το Σχέδιο Δράσης για το δυτικό παράκτιο μέτωπο δεν ήταν απλώς μια μελέτη, όπως είχα πει. Είναι η πρώτη προσπάθεια για να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση εξυγίανσης, με αναπτυξιακό πρόσημο,σε ένα χώρο που για δεκαετίες αποτελούσε παράδειγμα εγκατάλειψης. Και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη όσα προέβλεπε εκείνη η μελέτη. Αξιοποιώντας τους πόρους του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, προχωρούμε στις πρώτες παρεμβάσεις του ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, που περιλαμβάνουν έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, με πρώτες εκείνες της αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων διάβρωσης και καθίζησης των ακτών και αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Αρωγοί μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι οι Δήμοι Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στόχος των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται είναι η προστασία του παράκτιου χώρου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κυρίως από το φαινόμενο διάβρωσης των ακτών που εντείνεται λόγω της συνεχούς αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η ζωή της πόλης τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά είναι ιστορικά συνυφασμένη με το θαλάσσιο μέτωπο και οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνδέονται άμεσα με την ποιότητα αυτού. Τα προβλήματα είναι πιο έντονα στο δυτικό παράκτιο μέτωπο και εκεί επικεντρώνονται τα έργα και οι δράσεις από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Περιλαμβάνονται ενδεικτικά έργα ακτομηχανικής, προστασίας εδαφών από τη διάβρωση που στοχεύουν στην πρόληψη ή την ανακοπή φαινομένων απώλειας εδαφών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή την καθίζηση της παράκτιας περιοχής. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επίσης η φυσική διαμόρφωση εκβολών ρεμάτων στη θάλασσα, ο καθαρισμός και η απομάκρυνση – διευθέτηση φερτών υλικών και ιζημάτων.
Ενδεικτικές δράσεις, που θα χρηματοδοτηθούν είναι:
-Έργα διευθέτησης και αναμόρφωσης κοίτης ρεμάτων, αποκατάστασης της φυσικής ροής και της παροχετευτικότητας τους.
-Έργα υποστήριξης πρανών και ενίσχυσης – δημιουργίας αναχωμάτων σε περιοχές που εμφανίζονται αδύναμα σημεία.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν θα ενσωματώνουν την οικοσυστημική προσέγγιση, η οποία δημιουργεί πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον (προστασία ελεύθερων επιφανειών, χρήση φυσικών υλικών, περισσότερο πράσινο, μέτρα πρόληψης ατυχημάτων).
Οι παρεμβάσεις θα συνάδουν με το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
«Υλοποιούμε ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ευθύνη όλων είναι να συνεργαστούμε για να αρχίσουμε το συντομότερο τις παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά όχι μόνο την εικόνα, αλλά συνολικά την κατάσταση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Τα έργα αυτά είναι μέρος της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ενοποίηση και αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης, μια οραματική εμβληματική παρέμβαση, που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής στη Θεσσαλονίκη, θα δώσει ζωή στο Θερμαϊκό και θα αξιοποιήσει προς όφελος όλων των πολιτών το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, τη σχέση της με τη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.