UBS: Δέκα λόγοι για θετική στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές
Η UBS παρουσιάζει δέκα λόγους που στηρίζουν τη θετική στάση της (overweight) απέναντι στις ευρωπαϊκές αγορές και συνιστά στους επενδυτές να διατηρήσουν αντίστοιχη προσέγγιση. Ένας από αυτούς σχετίζεται με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ο οικονομικός αντίκτυπος του εκλογικού αποτελέσματος είναι αμελητέος. Η UBS είχε εκτιμήσει ότι μια αλλαγή στο συνταγματικό φρένο χρέους θα επέτρεπε την αύξηση των αμυντικών δαπανών, οδηγώντας σε δημοσιονομική χαλάρωση 0,7% του ΑΕΠ, η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Με οικονομικό πολλαπλασιαστή 0,5Χ, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ θα ήταν μόλις 0,1% – ένα μέγεθος που η UBS χαρακτηρίζει ως στατιστικό λάθος στρογγυλοποίησης.
Η UBS θεωρεί το εκλογικό αποτέλεσμα ελαφρώς αρνητικό, καθώς ο πιθανός δικομματικός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την αναθεώρηση του συνταγματικού φρένου χρέους. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια “ρήτρα διαφυγής” που ενδέχεται να ενεργοποιηθεί χωρίς να απαιτείται συνταγματική αλλαγή. Επιπλέον, σημειώνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πιέσει τη Γερμανία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Στα θετικά νέα, η αποτυχία των FDP και BSW να ξεπεράσουν το όριο του 5% καθιστά πιο πιθανό τον σχηματισμό δικομματικού συνασπισμού, αν και αυτό συνήθως διαρκεί περίπου δύο μήνες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το καλάθι των μετοχών που η UBS εκτιμά ότι θα επωφεληθούν από δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, έχει αυξηθεί 17% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τον Eurostoxx κατά 8%.
Οι υπόλοιποι 9 λόγοι για τη θετική στάση της UBS στην Ευρώπη:
1. Υπερβολική υποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών
Το P/E της Ευρώπης, προσαρμοσμένο ανά κλάδο, βρίσκεται σε 23% discount έναντι των ΗΠΑ, πολύ υψηλότερο από το ιστορικό 7%. Επίσης, η συνολική απόδοση του Stoxx 600 (μέρισμα + επαναγορές μετοχών) είναι 1,5% υψηλότερη από τον S&P 500, ενώ ιστορικά ήταν 0,5% χαμηλότερη.
2. Απότομη βελτίωση στις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή
Οι αναθεωρήσεις των κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών κινούνται ταχύτερα από αυτές των παγκόσμιων αγορών, χωρίς να έχουν αποτυπωθεί πλήρως στις αποδόσεις.
3. Σταθεροποίηση των PMI στην Ευρώπη
Παρά τη μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων στο σύνθετο PMI νέων παραγγελιών της Ευρωζώνης, η μείωση 3,1 μονάδων στις ΗΠΑ περιορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο περιοχών.
4. Η διαφορά ΑΕΠ μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης κλείνει γρήγορα
Η διαφορά στο ΑΕΠ κορυφώθηκε στο 3,2% και αναμένεται να μειωθεί στο 0,7% έως το τέλος του 2024. Η UBS προβλέπει ανάπτυξη 0,9% το 2025 και 1,1% το 2026, ενώ η ΕΚΤ εκτιμά ότι μια μείωση επιτοκίων κατά 1% μπορεί να προσθέσει 1% στο ΑΕΠ μέσα σε ένα έτος.
5. Η Ευρώπη γίνεται πιο ελκυστική, ενώ οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος
Σύμφωνα με την UBS, η Ευρώπη έχει ανέβει δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη επενδυτικής ελκυστικότητας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν πέσει τρεις θέσεις.
6. Πιθανές θετικές εκπλήξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία
◦ Οι αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να εξαιρεθούν από το δημοσιονομικό έλλειμμα
◦ Μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία
7. Η πολιτική δασμών μπορεί να λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό εργαλείο
Παρότι η Ευρώπη έχει έκθεση στην Κίνα, μια πιθανή αύξηση γενικών δασμών 10% θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη κατά 0,2%-0,7%. Ωστόσο, ο Τραμπ ίσως είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί εάν η ΕΕ μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.
8. Οι επενδυτές παραμένουν underweight στην Ευρώπη
Παρά τη θετική προοπτική, οι περισσότεροι επενδυτές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι underweight στην Ευρώπη, αλλά αναζητούν ευκαιρίες αύξησης της έκθεσής τους.
9. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι υποτιμημένες αλλά ανταγωνιστικές
Σύμφωνα με την UBS, το 27% των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι ανταγωνιστικότερες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους, ενώ το 11% είναι μοναδικές στον κλάδο τους.
Η UBS τονίζει ότι οι επενδυτές υποτιμούν το ενδεχόμενο βραδύτερης ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την επιβράδυνση των επαναγορών μετοχών, την ακραία αισιοδοξία στην αγορά και τη χειρότερη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η τράπεζα γίνεται επιλεκτική στον τομέα της τεχνολογίας και ενισχύει τη θέση της στην Ευρώπη.