UniCredit: Στο 2,3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος
Η UniCredit προχωρά σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, αυξάνοντας την από 1,9% σε 2,3%, υψηλότερα και από τον νέο αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στη δυναμικότερη πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, διατηρεί την πρόβλεψή της αμετάβλητη στο 1,7% για το 2025. Τόσο φέτος όσο και το 2025, η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί μόλις στο 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την UniCredit, για μια ακόμη φορά, η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν θετική, με αύξηση 1,1% σε τριμηνιαία βάση (έπειτα από 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο), κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας εν μέσω ισχυρής εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης. Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας οδήγησε σε σημαντική συσσώρευση αποθεμάτων και αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Όπως αναφέρει, η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν ιδιαίτερα θετική.
Οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί το καλοκαίρι, καθώς η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά μεταποιημένα προϊόντα άρχισε να “μεταφράζεται” σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών πιθανότατα επίσης επιβραδύνθηκε, αν και πιθανότατα συνέχισε να παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα χάρη στην ανθεκτικότητα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Συνεπώς, η UniCredit αναμένει πως η πορεία της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο θα είναι ήπια και θα ακολουθηθεί από μέτρια εκ νέου επιτάχυνση το δ’ τρίμηνο. Η υγιής ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα αντισταθμίσει εν μέρει την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.
Η UniCredit αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες από το 3% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, λόγω της ομαλοποίησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Εκτιμά πως φέτος θα “κλείσει” στο 2,6% ενώ το 2025 θα κινηθεί στο 1,8%. Η συγκρατημένη παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να δυσκολέψει τους παραγωγούς να μετακυλίσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και του κόστους μεταφορών στους πελάτες. Όπως εκτιμά, ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών.
Στα δημοσιονομικά, οι επιδόσεις του προϋπολογισμού παραμένουν πολύ ισχυρές. Ο προϋπολογισμός του 2025, όπως επισημαίνει η ιταλική τράπεζα, αναμένεται να στοχεύσει σε ευρεία σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στα επίπεδα του 2,0%, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της κυβέρνησης να τηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος.
Στο πλαίσιο της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας στην Ελλάδα από την κρίση της πανδημίας, η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη να εκμεταλλευτεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος για να υιοθετήσει πιο αναδιανεμητικές δημοσιονομικές πολιτικές.
Αν και αυτό το πακέτο κινδυνεύει να αυξήσει το πρωτογενές έλλειμμα εάν η αύξηση του ΑΕΠ αποδειχθεί ασθενέστερη από την προβλεπόμενη το 2025, η UniCredit αναμένει ότι η κυβέρνηση θα λάβει διορθωτικά μέτρα για να αποφύγει οποιαδήποτε σημαντική διολίσθηση στα δημοσιονομικά ισοζύγια, εάν χρειαστεί (όπως το έκανε στο παρελθόν).
Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και των σημαντικών επιπτώσεων του φαινομένου της χιονοστιβάδας (snowball effect) αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντική μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ (εξαιρουμένων των αναβαλλόμενων τόκων για τα δάνεια του EFSF) στο 153,1% και στο 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.