UniCredit: «Βλέπει» ύφεση 16% για την Ελλάδα
Βαθιές θα είναι οι πληγές στην ελληνική οικονομία λόγω της επέλασης της πανδημίας σύμφωνα με την Unicredit, καθώς η χώρα αναμένεται να χάσει τα μισά τουριστικά της έσοδα.
Η Unicredit εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 16% το 2020 και προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 12% από 15,5 με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη το 2021. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε λιγότερο του 2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης (3,8%). Το μικρότερο ποσοστό συρρίκνωσης οφείλεται στην θετική εικόνα της κατανάλωσης και στα αποθεματικά.
Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει τους αναμενόμενους αρνητικούς παράγοντες. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να επιδείξει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Οι εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι από τις χειρότερα πληττόμενες από την πανδημία γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη πτώση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η τουριστική περίοδος της άνοιξης η οποία συνεισφέρει στο 25% των συνολικών τουριστικών εσόδων- αντιστοιχεί το 10% του ΑΕΠ το 2019, χάθηκε.
Επιπρόσθετα οι απώλειες σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για το καλοκαίρι που γίνονται την άνοιξη θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι πιο επίμονες στην τουριστική βιομηχανία σε σχέση με άλλους τομείς της αγοράς. Η μείωση στις κρατήσεις σε συνδυασμό με το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι χώρες απ όπου προέρχονται οι τουρίστες, σε επίπεδο εισοδήματος, θα μεταφραστεί σε απώλειες μεγαλύτερες του 50% στην ελληνική τουριστική αγορά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε γενναία εισοδηματική στήριξη και σε πολλά μέτρα ρευστότητας για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Στο τέλος Μαΐου το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων για το 2020 ενισχύθηκε κατά 15 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ 2019) συμπεριλαμβανομένων 9 δισ. για κοινωνικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές καθώς και 6 δισ. σε αναβολές πληρωμών και εγγυήσεις δανείων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πακέτο θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ).